
Af Claus G. Theilgaard
FRIKOMMUNE: Indenrigsminister Bertel Haarder har udpeget ni kommuner til forsøget med frikommuner. Det er: Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.
Kommunerne skal deltage i forsøget, der løber fra 2012 og fire år frem.
Ideen med frikommuneforsøget er, at kommunerne skal eksperimentere med den offentlige sektor og udvikle nye måder at gøre tingene på.
Oprindelig skulle der kun udpeges fem frikommuner, men indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har udvidet antallet.
- Vi har oven i købet valgt at udvide antallet af frikommuner, fordi der var så mange gode ansøgninger i bunken. Faktisk endnu flere, men vi sætter grænsen ved de ni frikommuner, siger Bertel Haarder.
Især folkeskolen og beskæftigelsesområdet er populære emner for kommunerne, som de alle ni ønsker at eksperimentere med.
Igennem nåleøjet
Borgmester i Fredensborg, Thomas Lykke Pedersen (S), siger, at det er en 'en stor cadeau til Fredensborg Kommune og anerkendelse af vores ansøgning, at vi er kommet igennem nåleøjet.'
- Og her tror jeg på, at det har været et vigtigt signal, at hele byrådet stod bag ansøgningen om at blive frikommune, siger Thomas Lykke Pedersen:
- Nu skal vi til at finpudse og konkretisere vores forskellige forslag. Samtidig skal vi have drøftet, hvordan og på hvilken måde vi skal have gjort borgerinddragelsen til en del af forsøget. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at frikommuneforsøget vil blive til glæde for kommunens borgere. Det gælder om at få bedre og mere smidige løsninger og lette uhensigtsmæssige arbejdsgange.
Regler giver flere arbejdsløse
Blandt de initiativer, Fredensborg Kommune har beskrevet i sin frikommuneansøgning, er mere tryghed i boligområderne, færre regler på beskæftigelsesområdet, ligesom der er forslag på fol-keskoleområdet og udbuds- og indkøbsområdet. Alt sammen med den målsætning at få bedre løsninger og mindre bureaukrati.
Fredensborg Kommune skal nu i lighed med de øvrige udvalgte frikommuner indsende egentlige detaljerede forsøgsansøgninger. Forsøgsperioden er 4 år og løber fra 1. januar 2012 til 31. december 2015.
Boye ser frem til forsøget
- Det glæder mig rigtig meget, at Odense bliver frikommune. I Odense vil vi sætte borgeren i centrum. Og som frikommune kan vi bedre forny systemer og regler, så vi lykkes med det, siger borgmester Anker Boye (S) til TV2/FYN.
Den enkelte medarbejder skal have øget handlerum i mødet med borgeren. Vi vil gerne samarbejde mere med borgerne og med brugerne om, hvordan vi bedst kan udvikle vores kerneydelser, så de får de ydelser, de har brug for, og så vi leverer bedst muligt for de penge, vi har. Og så håber vi også, at vi kan give inspiration til Indenrigsministeriet, siger Anker Boye.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.