Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Økonomidirektørerne er bekymrede over Udbetaling Danmark

Undersøgelse i Sorø viser, at centraliseringen af en række udbetalinger kan blive en dyr fornøjelse for kommunerne
22. JUN 2011 13.09

Hvis resultatet af en undersøgelse i Sorø Kommune giver et generelt billede af danske kommuners administrative udgifter, så bliver etableringen af Udbetaling Danmark er dyr omgang. Hvor centraliseringen af en række udbetalinger skulle lette kommunerne og give en effektiviseringsgevinst, så kunne det omvendt se ud til, at det kommer til at koste.

Undersøgelsen i Sorø - der blev lavet i samarbejde med Borgerservicechefforeningen - viste nemlig, at Udbetaling Danmark vil betyde ekstraudgifter på halvanden million - alene i Sorø.

Resultatet har fået Økonomidirektørforeningen til at reagere. I et nyhedsbrev skriver formanden, Flemming Storgaard, til medlemmerne:

'Borgerservicechefforeningen har sammen med Sorø Kommune gennemgået kommunens nuværende udgifter til de opgaver, som overgår til Udbetaling Danmark og sat økonomien i relation til hvad det koster at få de samme opgaver udført af Udbetaling Danmark. Det er ret uhyggelig læsning.'

Foreningen her derfor igangsat en hurtig undersøgelse. Flemming Storgaard beder medlemmerne hurtigt foretage en vurdering i deres egen kommune og sende svaret til foreningen, der så vil danne sig et overblik. Økonomicheferne bliver bedt om at svare på tre spørgsmål:

1. Hvad koster opgaven hos jer pt. inkl. alle personaleudgifter, overhead mv.?
2. Hvor mange (cirka) årsværk anvendes aktuelt på de opgaver, som overgår til Udbetaling Danmark?
3. Hvad forventes prisen at blive, når Udbetaling Danmark overtager opgaverne?

Hvis svarene flugter med resultatet fra Sorø, så vil Økonomidirektørforeningen gå til KL for at forsøge at få nye forhandlinger om økonomien i Udbetaling Danmark.

- Vi kan jo ikke holde til, at opgaven bliver dyrere ved, at den bliver centraliseret. Den er svær at forklare for vores borgere og politikere, siger formanden til HK Kommunals hjemmeside.

Han bruger sin egen kommune, Ikast-Brande, som eksempel:

- I Ikast-Brande Kommune bruger vi 9,5 medarbejder til at løse de opgaver, som Udbetaling Danmark skal overtage, men den regning vi får, kommer til at lyde på 10,5 årsværk. Samtidigt skal vi selv bruge 3,5 årsværk til vores del af opgaverne. Så når vi op på fjorten årsværk til at håndtere nogle opgaver, som vi i dag selv kan klare med 9,5, siger Flemming Storgaard til HK Kommunal.

mou 

Illustrationen stammer fra et arbejdsgangs-diagram fra Udbetaling Danmark