

Enhedslisten fingeraftryk på aftalen om en justering af udligningsordningen vækker langt fra begejstring hos KL. Her er man mere end skeptisk over udsigten til, at der oprettes endnu en særtilskudspulje på 400 mio. kr.
Puljen kalder Enhedlisten for en 'superpulje', og den er i vid udstrækning målrettet storbyer med sociale problemer. Den kan ses som et plaster på såret for storbyerne, der står til at afgive store beløb som en konsekvens af den nye udligningsmodel.
I KL's høringssvar til det lovforslag, der skal udmønte den politiske aftale, kalder KL det 'beklageligt', at parterne ikke har kunnet finde en løsning på udligningsområdets problemer uden at udbygge af særtilskuddene til kommunerne.
- Det er i længden ikke holdbart, når der er tale om så store beløb, som der lægges op til med lovforslaget, skriver KL i høringssvaret.
Særligt beklageligt er det ifølge KL, fordi en central målsætning med justeringen af udligningsordningen var at få afskaffet nogle af de særtilskud, der gennem årene er opstået for at rette lidt op på ordningens skævheder.
KL er samtidig utilfreds med, at lovforslaget lægger op til oprettelsen af en pulje på 188 mio. kr., som skal bruges til at få nogle kommuner til at nedsætte skatten, så andre kommuner kan hæve den med 250 mio. kr.
Foreslår større kompensation
Puljen finansieres nemlig over bloktilskuddet. Og den konkrete udmøntning vil ske som en del af økonomiaftalen for 2013.
- KL forudsætter, at staten ikke i forbindelse med den kommende økonomiaftale for 2013 vil modregne muligheden for skattestigninger i balancetilskuddet til kommunerne, skriver KL.
Herudover mener landsforeningen ikke, at overgangstilskuddet til de kommuner, som taber stort på justeringen af udligningen, er tilstrækkeligt. KL anbefaler, at indfasningen af den nye model dels kunne ske over to år, og at kommunerne med store tab dels får en større kompensation.
KL ærgrer sig desuden over, at høringsfristen var begrænset til to dage, så der ikke har været tid til politisk behandling af høringssvaret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.