Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Konservative om udligningsreform: Vi er definitivt ude

Konservative om udligningsreform: Vi er definitivt ude

Det Konservative veto mod udligningsreformen står i den grad ved magt, oplyser partiet. DF presser på for at få opsagt tidligere forlig
10. MAJ 2012 11.02

Af Sofie Flensburg og Kim Rosenkilde Nielsen
[email protected], [email protected]


Med en sms til indenrigsministeren meldte Konservative sig tidligere på ugen helt ud af forhandlingerne om en ændring af udligningsordningen. Og den beslutning har man ikke tænkt sig at vige fra.

- Ja, vi er definitivt ude. Vi har på forhånd bedt om en egentlig reform af udligningssystemet, men det er altså kun nogle små justeringer, der laves her. Og i forhold til det forslag, som ministeren kom med, har vi bedt om, at leveomkostninger kommer ind som et kriterium. Det er blevet afvist, siger kommunalordfører Mike Legarth (K).

Ved de seneste forhandlinger i tirsdags var det således kun Dansk Folkeparti, der mødte op. Her er man ikke afvisende over for at indgå en aftale, hvis man kan få regeringen med på partiets krav om at hæve udligningsprocenten fra 58 pct. til 70 pct. Men det har regeringen ikke umiddelbart vist interesse for, siger partiets finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

- Ministeren har sagt til mig, at hvis regeringen ønskede at have udligningsprocenten, så havde regeringen selv foreslået det. Men jeg har sagt, at nogle af regeringspartierne jo tidligere har ønsket at hæve den generelle udligning, siger han.

Forlig eller ej
Det er også et krav fra Dansk Folkeparti, at regeringen skal opsige det tidligere forlig om udligningen, som blev indgået mellem dem, den tidligere regering og De Radikale i 2006. Dermed vil en ny aftale først kunne komme på plads efter næste valg.

Allerede ved præsentationen af regeringens udspil til en ny udligningsordning forsøgte indenrigsminister Margrethe Vestager (R) at så tvivl om, hvorvidt der overhovedet var et klart forlig på området, som kunne sætte begrænsninger for forhandlingerne.
Flere eksperter har dog efterfølgende peget på, at den tidligere aftale om udligningsaftalen er et klokkeklart politisk forlig fra 2006.

Mere eller mindre udligning
Konservative nedlagde allerede veto mod en ordning, der ville øge udligningen mellem rige og fattige kommuner inden regeringen officielt præsenterede deres forslag, som netop flyttede 400 mio. kr. fra bykommuner til landkommuner.

Konservative har været en varm fortaler for mindre udligning, mens Dansk Folkeparti ønsker mere udligning. Derfor anser Kristian Thulesen Dahl det også for utænkeligt, at Konservative vil komme til at indgå i en aftale. Ønsket om en højere udligningsprocent er dog ikke noget ultimativt krav, understreger han:

- Vi kommer ikke med et ultimativt krav om, hvad det skal ende med - men så vil vi jo heller ikke mødes med et ultimativt krav om, at det slet ikke kan diskuteres.