
Af Kim Rosenkilde Nielsen, [email protected]
En reform af udligningssystemet knyttes sammen med flere forskellige politiske forlig. Det er derfor usikkert, hvordan tidligere aftaler binder regeringen.
Det understregede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på dagens pressemøde, hvor forslaget til et nyt udligningssystem blev præsenteret.
- Forligsjuraen er en smule usikker, fordi man har lavet ændringer på det her område med skiftende flertal igennem de sidste 20 år, siger Margrethe Vestager.
Kun VKO stod bag aftalen om at gøre beskæftigelsesindsatsen for dagpengemodtager kommunal, mens Socialdemokraterne, SF og Radikale var imod. Men da der blev lavet udligningsreform i 2006 i forbindelse med strukturreformen, var Radikale med. Og ved tidligere ændring af udligningen var også S og SF med.
Forskellige vinkler på forlig
- Sådan har det har bølget lidt frem og tilbage med skiftende flertal, og hvem der har taget ansvar på området. Og jeg synes, at det er helt naturligt at lave det i den kreds, der har interesseret sig for udligningen før og har taget ansvar før, og så må vi sådan tage det derfra. Men som man allerede kan høre på dagens presse, så kan man have forskellige vinkler på det, siger Margrethe Vestager.
Det sidste med henvisning til Konservative, der har bebudet et veto mod en model, som blandt andet vil ramme velhavende nordsjællandske kommuner. Men det står n
u ikke helt klart, om den 'usikre forligsjura' spænder ben for Konservatives trumfkort.
Direkte adspurgt om usikkerheden var særligt rette mod de Konservative svarede Margrethe Vestager, at det skal opfattes i 'den mest åbne forstand'.
- Det er naturligt at tage det her i kredsen dels med regeringspartierne og så Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som tidligere har siddet med ved bordet og så tage det derfra, siger Margrethe Vestager.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.