
HORSENS: Regeringens finansieringsudvalg fremlægger i dag sin betænkning, som indeholder en række forslag til ændringer i den kommunale udligning. I beregningen af den kommunale udligning indgår en række såkaldte 'objektive kriterier', som indikerer forskelle i kommunernes udgiftsbehov.
Det fremgår af pressen, at hovedinteressen fra regeringens side koncentrerer sig om en model, der for Horsens Kommunes vedkommende vil betyde et tab på 71 mio. kr. i kommunal udligning. Det svarer til 0,6% skatteprocentpoint, lyder det fra den østjyske kommune.
Horsens Kommune vil blive blandt de suverænt største tabere, hvis udligningsordningen ændres, som det er foreslået.
Det ser ud til, at Horsens Kommune bliver taber i den økonomiske udligning med baggrund i ændringer i visse af de såkaldte socioøkonomiske kriterier, der har relation til uddannelse. Horsens Kommune er en kommune, som har mange industriarbejdspladser og derfor mange indbyggere uden uddannelse ud over grundskoleniveauet.
Horsens Kommune har derfor betragtelige udgifter for at indhente dette uddannelsesmæssige efterslæb. Horsens Kommune har derfor satset på øget grundskoleuddannelse og ikke mindst at tiltrække lange og mellemlange uddannelser til kommunen. Derfor er der i kommunen forholdsvis mange kollegieboliger.
- Vi kan ikke helt konkret regne på, hvor meget Horsens Kommune taber på de enkelte kriterier, men det ser ud til, at Horsens Kommune skal straffes økonomisk for at forsøge at komme på omgangshøjde med andre kommuner hvad angår uddannelsesniveau. Horsens Kommunes skattegrundlag ligger jo væsentligt under landsgennemsnittet - så man kan sige, at Horsens Kommune bliver dobbelt straffet med det fremlagte forslag. Det er helt bizart og jeg forstår ikke, hvad hensigten er, siger borgmester Jan Trøjborg (S).
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.