Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Den smalle udligningsaftale kan være første skridt på vejen mod en ny forligskultur på Borgen. Foto: http://www.flickr.com/photos/buddawiggi/5987710858/sizes/m/in/photostream/

Aftale om udligning skaber nye vilkår for politiske forlig

Regeringen og Enhedslistens smalle udligningsaftale er første skridt på vejen mod en ny forligskultur på Christiansborg
30. MAJ 2012 5.45

Regeringen er på vej til at ændre spillereglerne for de brede politiske forlig på Christiansborg. Det sker, efter oppositionen med opbakning fra flere eksperter beskylder økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) for forligsbrud oven på udligningsaftalen med Enhedslisten. Som et modsvar har regeringen iværksat et udredningsarbejde i Statsministeriets regi, der skal gøre de uformelle regler om politiske forlig mere klare.

Et arbejde, som ifølge Margrethe Vestager skal sikre, at præmisserne for fremtidige forlig står klart for alle, allerede når en aftale indgås. Men det vil formentlig også kunne få betydning for, hvordan regeringen ser på mange af de allerede eksisterende forlig, der i dag begrænser dens handlerum.

- Det er klart, at det er en mulighed. En situation, hvor reglerne diskuteres, vil give den siddende regering en afgørende mulighed for at forme fremtidens forligsregler, siger Flemming Juul Christiansen, adjunkt ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i politiske forlig.

Du kan læse hele artiklen på www.kommunen.dk