Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Borgerlige kommuner taber på udligningsaftale
Johnny Søtrup, Esbjerg Kommune

Borgerlige kommuner taber på udligningsaftale

Venstre og De Konservative betaler prisen for, at flere socialdemokratiske kommuner har fået endnu mere ud af udligningsreformen, end der først var lagt op til
16. MAJ 2012 16.34

Af Sofie Flensburg, [email protected]

29 ud af de i alt 31 venstrestyrede kommuner taber penge på de ændringer i udligningsreformen, som er kommet, efter at Enhedslisten og regeringen i dag blev enige om en aftale. Alle 12 konservative kommuner har også enten mistet mere af deres udligningstilskud eller vundet mindre på de ændringer, som er lavet i forhold til regeringens første udspil.

Esbjerg er den kommune, der har fået den største ekstraregning. Kommunen stod ifølge det første udkast til at skulle afgive 39,9 mio. kr., mens det tal i den endelige reform er blevet forstørret til 41,5 mio. kr.

- Vi er stærkt utilfredse og har svært ved at forstå, hvorfor vi skal rammes så uforholdsmæssigt hårdt, siger borgmester Johnny Søtrup (V). Han mener dog ikke, at reformen havde set anderledes ud, hvis Venstre og Konservative ikke havde forladt forhandlingsbordet.

- Vi havde håbet, at det ville betyde, at der ikke kunne laves en aftale før efter et folketingsvalg, siger han og henviser til, at oppositionspartierne mener, at regeringens aftale med Enhedslisten er forligsbrud og dermed ikke kunne opsiges inden et valg.

Mens ekstra-regningerne til de borgerlige kommuner generelt er marginale, er forbedringen for flere af de socialdemokratiske kommuner noget mere mærkbare. F.eks. modtager Svendborg og Nyborg kommuner, som tidligere skrevet på dknyt.dk, henholdsvis 15 og 4 millioner kroner ekstra i tilskud sammenlignet med det første oplæg fra regeringen.