Danmark forbereder sig på nye corona-restriktioner
Coronaudbruddet viser sig mange steder - også i butikkerne, hvor specielt håndsprit er blevet en mangelvare.
Foto: Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix

Danmark forbereder sig på nye corona-restriktioner

Undervisning, kultur og borgerservice indretter sig på nye vilkår under coronakrisen, men Danmark har fortsat et voldsomt smitteudbrud til gode.

Konsekvenserne for sport, kultur og undervisning blev konkrete i weekenden ovenpå myndighedernes restriktioner indført fredag. 

Antallet af smittede i Danmark er stadig relativt lavt, men efter det første tilfælde i weekenden blev registreret i Nordjylland, er alle landets regioner nu ramt af coronatilfælde, og mens møder, sport og kultur oplever masseaflysninger, får smitteinddæmningen nu også synlige konsekvenser for undervisning.

Rysensteen Gymnasium i København er som det første midlertidigt lukket på grund af coronavirus, efter to elever er konstateret smittet uafhængigt af hinanden. Men undervisningen er ikke aflyst, gymnasiet tager nemlig alternative undervisningsmetoder i brug, fortæller rektor Gitte Transbøl fra Rysensteen Gymnasium.

- Lukningen har den klare konsekvens, at vi skal prøve at blive rigtig dygtige til virtuel undervisning i en ruf. Vi skal jo forsøge at holde vores elever i gang, så vidt det er muligt, siger Gitte Transbøl.

Hun er ganske fortrøstningsfuld i forhold til missionen, på trods af at virtuel undervisning er 'forholdsvis nyt' for elever såvel som lærere.

Lukningen er sket efter dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Gitte Transbøl ved ikke, hvor længe den midlertidige lukning gælder, eller hvad der skal til, før eleverne igen kan møde i skole. Gymnasiet agerer ud fra de meldinger, det får fra styrelsen, lyder det.

Kantinerne lukker
På Syddansk Universitet i Odense og en række jyske byer er kantiner, fredagsbarer og områder, hvor mange samles, lukket på ubestemt tid fra idag.

I en mail søndag har universitet meddelt sine studerende og ansatte, at man har truffet en række forholdsregler i kølvandet på myndighedernes anbefalinger til håndtering af coronavirus. 

- SDU's særlige campusstruktur med sammenhængende bygninger med mange ansatte, studerende og daglige gæster giver øget risiko for smittespredning. SDU’s ledelse har derfor besluttet at lukke alle større samlingsområder på alle campusser, skriver universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind i mailen til de studerende og ansatte. 

Landets kommuner følger regeringens henstilling om at aflyse større arrangementer, men flere tager skærpede forholdsregler.

Odense beskytter de ældre
Odense har sendt seks ansatte sendt hjem, og alle arrangementer er til vurdering om de skal afholdes eller ej.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreger, at hjemsendelsen af medarbejderne, som alle er ansat i Ældre- og Handicapforvaltningen, sker som forebyggelse. Ingen af dem er konstateret smittet, men de har alle rejst i risikoområder, skriver Fyens Stiftstidende.

- Der er 7.800 ældre i Odense, og vi har 3.000 ansatte, som tager sig af dem. Oven i det er der mange tusind sundhedsfaglige medarbejdere fra OUH, som bor i Odense, og derfor er det et fælles ansvar, at vi hver især gør, hvad vi kan for at forhindre, at smitten ikke spreder sig unødigt hurtigt. Det er det, det handler om. Får virus først bid i sundhedspersonalet, er risikoen for, at den koster dødsfald, større. Ikke så meget for sundhedspersonalet, men for dem, det har kontakt til, siger Peter Rahbæk Juel.

Flere restriktioner på vej
I Fredericia bliver politikerne i aften mandag orienteret om status på corona-indsatsen i Fredericia Kommune. Beredskabet får et 360 graders tjek, lover borgmester Jacob Bjerregaard (S), som forventer yderligere restriktioner fra myndighedernes side i den kommende uge, skriver Fredericia Dagblad.

- Jeg kan godt forestille mig, at der kommer flere skærpelser i den kommende uge, for det er altafgørende at få inddæmmet smitterisikoen. Vi skal for alt i verden ikke lande i en situation, hvor vi eksempelvis ikke har personale til at tage sig af vores gamle og svage, siger Jacob Bjerregaard.

Søndag middag fortalte Styrelsen for Patientsikkerhed, at antallet af personer i Danmark, der er konstateret smittet med coronavirus, er steget til 35 personer. På samme tidspunkt oplyste styrelsen også, at 628 danskere er i karantæne.

Ifølge EU er der ved middagstid mandag 38 smittede - landets nye drive-in-test for coronavirus i Aarhus har i løbet af weekenden testet 15 positive, men hvor mange - om nogen - af disse, der er med i de bekræftede 38, fremgår ikke. Sundhedsstyrelsen egne tal på hjemmesiden coronasmitte.dk er ikke opdateret siden søndag klokken 14.

Opdateret 111.21 mandag

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev