Regioner skal finde flere steder til at teste for coronasmitte
Dansk Selskab for Almen Medicin har udsendt en advarselsplakat om coronavirus, som igår gik ud til landets lægehuse: Alle, der vender hjem fra områder med stor spredning af corona, anbefales at blive hjemme fra arbejde i to uger. For ansatte i sundhedssektoren er det et krav.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Regioner skal finde flere steder til at teste for coronasmitte

Seneste corona-nyt: Sundhedsstyrelsen åbner for, at patienter kan teste sig selv under opsyn af lægefagligt personale, ny rejsevejledning fra Udenrigsministeriet og kongelige håndtryk sat på pause.

Mens antallet af smittede danskere torsdag rundede 20 - fem nye på et døgn - kæmper sygehusene med at håndtere et voksende krav om test for coronasmitte. For den øjeblikkelige kapacitet rækker ikke, konstaterer Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen har bedt landets fem regioner om at komme med bud på, hvordan de kan skrue op for kapaciteten til at teste for coronasmitte.

- Det kan være på fremskudte testfaciliteter eller mobile klinikker, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

Som det er nu, er det de infektionsmedicinske afdelinger på seks sygehuse landet over, der står for udredningen. Det drejer sig om Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Roskilde Sygehus.

- Men der er brug for at skrue op for kapaciteten og aflaste disse afdelinger, lyder det fra Bolette Søborg.

- Det er for at aflaste de infektionsmedicinske afdelinger, der lige nu tager patienter ind på isolationsstuer. Derved anvender de noget af deres isolationskapacitet til at teste, og det er uhensigtsmæssigt, siger Bolette Søborg.

Folk kan teste sig selv
Flere end 550 personer er blevet testet, og det er en opgave, som fylder meget  på de infektionsmedicinske afdelinger.

Sundhedsstyrelsen beder også regionerne overveje, om man i de nye faciliteter eller mobile klinikker kan gøre brug af såkaldt instrueret selvtestning. Det er en måde, hvor en eller flere personer tester sig selv under opsyn af personale.

- Fordelen er, at personalet kan stå på afstand og instruere folk i at teste sig selv. Så kan man dels teste flere på én gang, og personalet skal bruge færre beskyttelsesmidler, fordi de ikke behøver at skifte mellem hver patient, siger Bolette Søborg.

Baggrunden for de nye retningslinjer er, at myndighederne forventer flere smittede. Man har justeret på definitionen af kriterierne for, hvornår en patient bør tjekkes for coronavirus. Nu behøver man eksempelvis ikke længere at have feber for at blive tjekket for coronavirus.

- Det at vi ændrer på vores case definition gør, at der vil komme flere mulige smittetilfælde, der skal testes, siger Bolette Søborg.

Man skal dog fortsat have symptomer som eksempelvis hoste eller åndedrætsbesvær. Desuden skal man have opholdt sig i et risikoområde eller været i kontakt med en smittet person.

Rejsevejledning ændres til blandt andet Tyskland
I Europa har adskillige lande større problemer end Danmark med at begrænse coronasmitten, og det får nu Udenrigsministeriet til at ændre i rejsevejledningerne til flere europæiske lande.

Der er tale om rejsevejledninger til Frankrig, Spanien, Tyskland og Østrig, hvor Udenrigsministeriet nu opfordrer til at være 'ekstra forsigtige', fremgår det på ministeriets hjemmeside.

'Vi opfordrer alle danskere til at være ekstra forsigtige som følge af en stigning i antallet af smittede med coronavirus og lokale myndigheders tiltag for at forebygge smittespredning,' skriver Udenrigsministeriet.

Slut med kongelige håndtryk
Coronasmitten slår nu også igennem på royalt niveau - Kongehuset frabeder sig midlertidig håndtryk under royale besøg, som ellers er kongelig kotyme. Ved et besøg torsdag på Herlufsholm Skole i Næstved trykkede prinsesse Benedikte ikke nogen hænder, skriver Sjællandske. 

Forud for besøget havde kongehuset nemlig frabedt håndtryk på grund af det smitsomme coronavirus. Det fortæller Anne-Louise Boelsmand, der er leder af grundskolen.

- Hoffet har meddelt, at i lyset af coronavirus har man besluttet sig for ikke at give hånd. Det er lidt aparte, for det er almindelig høflighed, man giver hånd, siger hun til avisen.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev