
HOLBÆK: Analyseinstituttet Dansk Sundhedsinstitut (DSI) har netop færdiggjort en omfattende landsdækkende evaluering af kurset 'Lær at leve med kronisk sygdom', og resultatet er meget positivt. Kursisterne oplever blandt andet øget livskvalitet, bedre fysisk og psykisk helbred samt mindre træthed og færre smerter.
Det skriver holbæk kommune i en pressemeddelse. Holbæk Kommune er en af de kommuner, der har udbudt kurset siden det blev lanceret i 2007. I Holbæk fortæller kursisterne, at de er blevet bedre til at håndtere de problemer, der gør det vanskeligt at leve med en kronisk sygdom.
Således har næsten 90 pct. været tilfredse med kurset og giver udtryk for, at det var tiden og kræfterne værd at deltage. Knap halvdelen af kursisterne er desuden blevet bedre til at håndtere smerter, og næsten 80 pct. fortæller, at de er blevet bedre til at håndtere vanskelige følelser som tristhed, nedtrykthed og bekymring.
Dagligdagens problemer kan løses
Siden det første kursus i 2007 har cirka 140 borgere gennemført et af Holbæk Kommunes tilbud for kronisk syge. I løbet af de seks kursusgange, hvert forløb strækker sig over, arbejder instruktører og kursister med emner som muskelafspænding, vanskelige følelser, medicinforbrug, kostvaner og træthed.
- Når man lider af en kronisk sygdom, kan det være svært at få dagligdagen til at hænge sammen, da der følger mange problemer og udfordringer med diagnosen som kronisk syg. Derfor har kursisterne glæde af at møde andre i samme situation og få forskellige værktøjer og inspiration til at tackle udfordringerne og få mere ud af livet, siger Julle Semmelhaack, der er koordinator af kurserne.
Kronikere underviser kronikere
Dygtige frivillige instruktører leder to ad gangen et kursusforløb. De lider selv af en kronisk sygdom, og er alle tidligere kursister på 'Lær at leve med kronisk sygdom'. Morten Thustrup deltog for to år siden på kurset, og han har netop kørt sit første kursus som instruktør.
- Jeg tror, at kursets succes skyldes, at det rammer kursisternes behov meget præcist. Det er nogle relevante emner, der bliver taget op, og så har det også stor betydning, at vi undervisere selv er kronisk syge. Vi står i samme situation som kursisterne og ved 'hvor skoen trykker', men vi ved også, at det kan lade sig gøre at leve bedre med en kronisk sygdom, siger Morten Thustrup.
Alle instruktører er uddannet hos Komiteen for Sundhedsoplysning, som er den enhed, der koordinerer patientuddannelserne.
Stor interesse
Kurset er blevet så populært, at der på nuværende tidspunkt står folk på venteliste. Kommunens sundhedscenter og instruktørerne er dog i fuld gang med ar planlægge flere hold, så der bliver plads til alle interesserede. Derfor er der behov for flere instruktører.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.