KOLDING: Mange pårørende til en med kronisk eller langvarig sygdom kunne få glæde af Sund By Koldings kursus 'Lær at leve med kronisk sygdom'. Så klart lyder beskeden fra Birgit Fazlic, der deltog i kurset i løbet af foråret.
Kurset er åbnet for alle folk med en kronisk eller langvarig sygdom og deres pårørende, som blandt andet kan bruge hinandens erfaringer til at komme videre i deres eget liv, oplyser Kolding Kommune.
Ifølge Birgit Fazlic er det bestemt lige så vigtigt for pårørende at få redskaber til at tackle udfordringerne i hverdagen, hvor pårørende kan have en tendens til at tilsidesætte sig selv og dermed køre fast i de daglige rutiner.
- Jeg var nået til et punkt, hvor jeg havde brug for andre indfaldsvinkler og et skub i den rigtige retning. Kurset har været en rigtig positiv social oplevelse, hvor jeg både har fået ny viden, nye ideer og nye bekendtskaber. Som pårørende kan man få meget ud af at dele erfaringer med folk med en kronisk sygdom. Den store aldersspredning på holdet fra 20 år til over 60 år var også med til at give en rigtig god pingpong. Der var stor åbenhed om tingene, for man er jo samlet for at hjælpe hinanden, siger Birgit Fazlic.
Der er netop tavshedspligt på kurset, så deltagerne kan føle sig trygge ved at udveksle erfaringer.
Afmagten rammer også de pårørende
Baggrunden for Birgit Fazlics situation ligger seks år tilbage, hvor hendes mand fik en blodprop i hjernen efter en operation. Han blev lammet og mistede sproget, men hun fravalgte plejehjemmet og valgte i stedet at passe ham hjemme.
- Jeg sprang ud i det med begge ben uden at vide, hvordan jeg skulle lande. Selvom jeg havde forventet, at han ville være frustreret, havde jeg svært ved at tackle hans vrede. Da jeg læste bogen, som hører til kurset, fandt jeg for første gang et helt afsnit om vrede, og det var med til at give mig en større forståelse for det. Den indsigt har jeg også brugt til at blive bedre til at sige fra, for det kan knække dig som pårørende, hvis ikke du holder vreden ude fra kroppen, siger Birgit Fazlic.
Vreden fylder ikke så meget derhjemme mere, for både Birgit og hendes mand er blevet bedre til at signalere og aflæse med synssansen.
- Man lærer at åbne sanserne, og den evne er meget forstærket hos mig og min mand. En dag spurgte min datter undrende: 'Hvorfor siger du nej tak?'. Ingen havde sagt noget, men jeg havde bare fulgt min mands blik og vidste, hvad han mente, siger Birgit Fazlic.
Fokus på glæde og trivsel
Birgit Fazlics gruppe havde så meget gavn af hinanden, at de valgte at forlænge mødet ved at medbringe madpakker og spise sammen efter kurset. Gruppen skal samles til opfølgning hos Sund By Kolding i august, og de har også planer om at mødes fremover under andre forhold.
- Hele gruppen har mærket fremgang - vi har fået overskud, mere mod på livet, bedre trivsel og lyst til nye udfordringer. Kurset har været rigtig godt, men vi har faktisk lyst til at bruge mere tid sammen. Derfor har vi snakket om at lave noget i fællesskab, som gør os glade," sifer Birgit Fazlic, som også arbejder på at etablere et netværk for pårørende i Kolding Kommune.
Sund By Kolding starter nye kurser i 'Lær at leve med kronisk sygdom' fra midten af august.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.