Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kronisk syge holdes til ilden i Horsens

Fitness-træning skal sikre kronisk syge mod tilbagefald - og frivillige uddanner sig til at hjælpe til
21. SEP 2011 8.59

HORSENS: Træning, træning og atter træning. Det står på programmet for en række borgere med kroniske sygdomme som blandt andet type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, kræft og KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom, red.).

Træningen er led i et projekt, som Horsens Kommune har startet i samarbejde med DGI Sydøstjylland og Motionsforum. Formålet er at få kronisk syge til at fastholde deres træning på fitness maskiner. Det skal ske med hjælp fra frivillige fitnessinstruktører fra Motionsforum.

- 'Kan vi ikke fortsætte med at træne her?' Det spørgsmål hører vi ofte, når de kronisk syge har afsluttet et træningsforløb i Det Kommunale Sundhedsteam på Ceres Centret. Da vi samtidig ved, at denne gruppe - lige som alle vi andre - har svært ved at fastholde træningen derhjemme, var det oplagt at finde på noget, fortæller Jesper Nielsen, der er borgerkonsulent i Sund By, Horsens Kommune.

Vante omgivelser betyder noget
Projektet omfatter 75 kronisk syge og tidligere kursister i Det Kommunale Sundhedsteam, der hver kan tage en pårørende med til træningen. Deltagerne skal være medlemmer af Motionsforum. De seks frivillige skal på skift træne med de kronisk syge i motionsrummet på Ceres Centret.

- Netop trygheden ved at færdes i vante omgivelser er en vigtig pointe i projektet, da det betyder meget for deltagerne, understreger Jesper Nielsen.

Mona Feldt, der har gennemgået et træningsforløb i Det Kommunale Sundhedsteam på grund af sygdommen KOL, glæder sig til at kunne fortsætte træningen med en frivillig:

- Uden denne mulighed ville min træning lige så stille gå i stå. Nu regner jeg med at møde til træning to-tre gange om ugen, for jeg kan klart mærke, at den forbedrer min vejrtrækning, siger Mona Feldt.

Udbytte begge veje
For at ruste sig til opgaven gennemgår de frivillige en uddannelse i seniorfitness.

En af dem, der har meldt sig som frivillig, er Ketty Jensen, der selv er aktiv i Motionsforum:

- Jeg ved af erfaring, hvor vigtigt det er at holde kroppen i gang - ikke mindst efter sygdom. Jeg glæder mig til at træne sammen med de kronisk syge, og jeg har da en forventning om også selv at få udbytte af det.

Projektet kører indtil næste forår. Planen er derefter at få endnu flere kronisk syge involveret i træningsforløbet.


- Jeg ved af egen erfaring, hvor vigtigt det er at komme i gang med træning efter et sygdomsforløb, siger Ketty Jensen, der har meldt sig som frivillig fitness træner for kronisk syge. (Foto: Horsens Kommune/Per Algreen)