Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Depressionsramte strander i ingenmandsland

Stressede og deprimerede ledige betaler prisen for, at psykiatrien og de praktiserende læger ikke samarbejder
27. MAR 2012 16.11

Over 80 pct. af jobcentrene mener, at samarbejdet mellem psykiatrien, praktiserende læger og beskæftigelsessystemet er for dårligt, viser en undersøgelse fra PsykiatriFonden. Konsekvensen er, at patienter med lettere psykiske lidelser ender på førtidspension i stedet for i behandling.

- Mennesker med moderat til svær depression og angst falder ofte mellem to stole. De er ikke syge nok til at blive henvist til psykiatrien, og de er for syge til at kunne hjælpes ordentligt af egen læge, siger formand for PsykiatriFonden Anne Lindhardt til Kommunen.

I 2011 fik 2995 personer tilkendt førtidspension på grund af lidelser forbundet med angst og depression, selvom den type lidelser har vist sig effektivt at kunne behandles med medicin eller terapi.

KL på banen
Ifølge en undersøgelse fra Dansk Sundhedsinstitut er problemet ofte, at lægerne ikke har mulighed for at give den behandling, som de ellers selv beskriver som den bedste.

- Man kan jo sige, at det er paradoksalt, at kun en tredjedel af lægerne kan give kognitiv terapi, selvom lægernes egne vejledninger siger, at det er den bedste behandling i hvert fald til angstpatienterne, siger seniorprojektleder Jakob Hansen til Kommunen.

KL påpeger også problemet i oplægget til ‘Det nære sundhedsvæsen' og lægger op til at forbedre jobcentrenes muligheder for at samarbejde med sundhedssystemet, så færre depressionsramte ender på førtidspension.

- Vi er allesammen enige om, at førtidspension bør være den sidste løsning, men det kræver en mere systematisk og tidlig indsats. Vi har i KL i mange år efterspurgt en styrket indsats over for de mennesker, som alene har ondt i sindet, siger formand for KLs sundhedsudvalg, Anny Winther (V).

Læs hele artiklen på Kommunen

 

Fakta:

  • PsykiatriFonden har foretaget en undersøgelse, hvor 78 pct. af jobcentrene erklærer sig enige i, ‘at manglende behandlingsmuligheder forhindrer dem i at hjælpe målgruppen i uddannelse eller arbejde.'
  • 82 pct. af jobcentrene er enige i, at der mangler tværfagligt samarbejde på tværs af sundhed, social og beskæftigelse i forhold til arbejdet med målgruppen.
  • 72 pct. af jobcentrene vurderer, at det manglende samarbejde med praktiserende læger og psykiatrien risikerer at forværre borgernes psykiske problemer.

srl

Foto: Flickr