
Med regeringens tiltag på børn og unge området i forbindelse med 'Barnets Reform' får plejefamilier mere komplekse opgaver, og samtidig går udviklingen mod, at flere børn anbringes i plejefamilier frem for døgninstitutioner. Det giver et behov for et løft af det samlede familieplejeområde gennem kompetenceudvikling i plejefamilierne.
Til dette arbejde har Servicestyrelsen hyret VIA, som i et samarbejde med andre professionshøjskoler, skal stå for at udvikle kursusmateriale, der skal sikre, at både nuværende og kommende plejefamilier bliver opkvalificeret til at kunne varetage flere varierede og komplicerede plejeopgaver, oplyser uddannelsesinstitutionen.
Barnets Reform
Beslutningen om at sætte specielt fokus på plejefamiliernes arbejde med anbragte børn er en konsekvens af regeringens tiltag 'Barnets Reform', som træder i kraft, når det nye år skydes ind.
- En af ambitionerne i 'Barnets Reform' er at skabe nærvær og sammenhæng, når et barn skal anbringes uden for hjemmet - og på dette område kan familiepleje være den bedste løsning på længere sigt. Især hvis hensigten om, også at tilbyde plejefamilierne supervision og den efteruddannelse vi her er med til at udvikle, indfries ude i kommunerne, fortæller projektleder Elsa Munch Carlsen, som er udviklingskonsulent for det specialiserede socialområde i VIA.
Hun fortæller, at i Danmark er knap halvdelen af anbragte børn i familiepleje, mens andelen i Norge og Sverige er helt oppe på 70-80 pct.
Jeg tror, at beslutningen om øget indsat på området kunne være efter inspiration fra vore nordiske naboer. Både Sverige og Norge har eksperimenteret med forskellige former for familiepleje og med et udbygget støttesystem til plejefamilierne. Det er nemlig ofte en stor udfordring for plejefamilierne at sidde så isoleret. De er i det hele taget meget længere fremme på området, end vi er.
Omfattende materiale
Psykologer, socialrådgivere, socialpædagoger og plejeforældre fra de involverede parter er gået i gang med det store udredningsarbejde. Det omfatter bl.a. erfaringsinterviews med plejefamilier, udvikling af manualer til et grundkursus for kommende plejefamilier, materiale til videre og efteruddannelse af nuværende plejefamilier og underviservejledninger.
Derudover skal der gennemføres fem regionale temadage, der har som formål at formidle indholdet i materialet til interesserede. Disse temadage finder sted i uge 3 og 4 2011, og nærmere oplysninger vil komme på professionshøjskolernes hjemmesider og i Servicestyrelsens nyhedsbrev.
Ved udgangen af 2008 var 12.346 børn og unge anbragt uden for hjemmet. Heraf 47 procent i familiepleje. 66 procent er mellem 12-16 år.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.