
Ankestyrelsen kommer med alvorlig kritik af den måde, som Brønderslev, Sønderborg, Lolland og Aabenraa kommuner har håndteret en række meget omtalte sager om vanrøgt af og overgreb på børn og unge:
Ankestyrelsen kritiserer kraftigt Brønderslev, Lolland og Sønderborg kommuner for deres sagsbehandling i konkrete sager om udsatte børn og unge, ligesom Ankestyrelsen udtaler kritik af Aabenraa Kommunes håndtering af en konkret børnesag.
Ankestyrelsen har på opfordring fra socialministeren gennemgået en række sager, hvor børnene er blevet groft svigtet. Undersøgelsen er sat i værk dels for systematisk at give et overblik over, hvad der generelt går galt i alvorlige børnesager. Dels for at andre kommuner kan udnytte den viden.
Foruden de fire nævnte kommuner drejer det sig om Holbæk og Skanderborg. Ankestyrelsen konkluderer, at ingen af kommunerne har behandlet de undersøgte børnesager i overensstemmelse med lovgivningen. Men særligt graverende er det i Brønderslev, Lolland og Sønderborg kommuner.
Socialminister Benedikte Kiær udtaler:
- Det er dybt bekymrende for de børn og unge, der har været ofre for en meget mangelfuld sagsbehandling - det gælder især i Brønderslev, Lolland, Aabenraa og Sønderborg kommuner. Jeg vil bede specialister fra Ankestyrelsen om at tage kontakt til de fire kommuner for at hjælpe dem med at rette op på problemerne. Og jeg forventer, at kommunerne gør alt, hvad de kan for at rette op på fejlene.
Samtidig påpeger Benedikte Kiær, at Ankestyrelsen efter en periode skal foretage en undersøgelse af praksis i de fire nævnte kommuner for at se, om de har rettet op på sagsbehandlingen.
Undersøgelsen peger blandt andet på, at der i de undersøgte kommuner er problemer med dokumentation af sagerne, ligesom der mangler overblik og helhed i sagsbehandlingen. Kommunerne trækker ikke på gratis, faglig hjælp fra for eksempel VISO og SISO.
SISO er et landsdækkende videnscenter for Sociale Indsatser ved Seksuelle Overgreb mod børn. SISO er forankret i Servicestyrelsen. VISO tilbyder gratis, landsdækkende specialrådgivning til borgere, kommuner, institutioner og tilbud, når den rette ekspertise ikke findes i kommunen. VISO er også forankret i Servicestyrelsen.
Kommunerne reagerer ikke hurtigt og konsekvent nok på underretninger om børn og unge, der lider overlast. Der lyttes ikke tilstrækkeligt til børnene Og overlevering af sager mellem kommuner foregår ikke alle steder hensigtsmæssigt.
Barnets Reform rummer en række initiativer, som imødegår dette:
• Det bliver lettere for fagfolk at udveksle oplysninger om bekymringer for barnet.
• Fagfolks underretningspligt tydeliggøres ligesom fagfolkene kan få oplyst, hvorvidt kommunen handler på deres underretning.
• Der gives mulighed for at foretage en børnefaglig undersøgelse uden samtykke fra forældrene.
• Der er oprettet et 'læringsteam' i Ankestyrelsen, som kommunerne kan rekvirere med henblik på at støtte kommunerne i deres sagsbehandling.
• Efteruddannelsen af sagsbehandlerne er styrket væsentligt - Der er blandt andet lavet et kursuskatalog, der er oprettet en diplomuddannelse, ligesom der er ved at blive etableret en masteruddannelse, som begynder til september.
Socialminister Benedikte Kiær: - Barnets Reform vil løse mange af kommunernes problemer. Men på baggrund af undersøgelserne finder jeg, at det er nødvendigt, at vi tager en række yderligere initiativer:
• Specialrådgivningsenheden SISO vil blive styrket yderligere, således at kommunerne kan få hjælp til at udarbejde kommunale beredskaber omkring vold og misbrug.
• Der udarbejdes vejledningsmaterialer til kommunerne om, hvordan man kommer ind i familier, som ikke ønsker at samarbejde om støtte til børnene, samt hvorledes indberetninger håndteres korrekt.
• Der vil blive taget initiativ til at sikre, at lærere, pædagoger og andre fagfolk styrkes i at få øje på udsatte børn.
• Der etableres bedre efteruddannelse til socialrådgivere om afholdelsen af børnesamtaler.
• Der udarbejdes vejledningsmateriale til kommunerne om reglerne om overlevering af sager mellem kommunerne. Desuden vil Socialministeriet undersøge behovet for at skærpe reglerne om mellemkommunale underretninger.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.