
Flere skoleelever kan igen se frem til at møde i skole. Men på Bornholm regner man ikke med, at alle kan komme tilbage allerede mandag, og Skolelederforeningen oplyser, at det samme nok vil gælde for de nord- og vestjyske afgangselever.
Et af kravene, for at skolerne igen delvist kan åbne, er to ugentlige coronatests i grundskolen af elever fra 12 år. Der er ikke tale om et krav til eleverne, men en stærk opfordring. Netop testsetuppet er det, der nu skaber tvivl om, at skolerne kan nå at blive klar.
Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), siger til Ritzau, at kommunens skoler ikke er klar til at tage imod alle elever på mandag. Udfordringen er manglen på podere, der kan stå for testene. Derfor går man i gang med at uddanne og rekruttere flere til at varetage opgaven.
- Det bliver en trinvis adgang til at komme i skole. Det kan blive mandag-tirsdag-onsdag, inden vi er fuldt på plads med podeholdene, siger Thomas Thors (S).
Mangler retningslinjer
Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, ser det også som usandsynligt, at de jyske skoler kan have et testapparat klar til mandag, oplyser foreningen. Til Ritzau ytrer han bekymring for udsigten til, at der skal indhentes forældresamtykke til at teste eleverne. Claus Hjortdal tvivler på, at de konkrete retningslinjer for testning er klar inden mandag.
- Når det er på plads, skal vi først have indhentet samtykke fra forældrene, og så skal vi have testsetuppet på plads. Så det bliver ikke fra på mandag, siger Claus Hjortdal.
Til gengæld oplyser Aalborg Kommune til DK Nyt, at man her er klar til at test eleverne. Kommunen har en aftale med Falck, der står for opgaven til og med marts, mens kommunen uddanner personale, der løbende skal tage over.
Men både i Aalborg, på Bornholm og i Skolelederforeningen venter man på, at de konkrete retningslinjer kommer for testning af elever. KL forventer ifølge Ritzau, at det vil kræve samtykke at pode alle elever over 12 år. Man er i dialog med sundhedsmyndighederne om, hvordan forældresamtykke for podninger skal se ud.
Se de generelle retningslinjer for skoler og uddannelser hos Undervisningsministeriet.
Opdateret kl. 13:00 med kommentar fra KL.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.