DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Tvivl om skoler er klar til delåbning
Coronakrisen har ændret rammerne for grundskolen. Nu skal de også stå for ugentlige coronatests af eleverne.
Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Tvivl om skoler er klar til delåbning

Flere elever kan på mandag vende tilbage i grundskolen, men der sås tvivl om, om skoler er klar med test og setup.
25. FEB 2021 11.27

Flere skoleelever kan igen se frem til at møde i skole. Men på Bornholm regner man ikke med, at alle kan komme tilbage allerede mandag, og Skolelederforeningen oplyser, at det samme nok vil gælde for de nord- og vestjyske afgangselever.

Et af kravene, for at skolerne igen delvist kan åbne, er to ugentlige coronatests i grundskolen af elever fra 12 år. Der er ikke tale om et krav til eleverne, men en stærk opfordring. Netop testsetuppet er det, der nu skaber tvivl om, at skolerne kan nå at blive klar. 

Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), siger til Ritzau, at kommunens skoler ikke er klar til at tage imod alle elever på mandag. Udfordringen er manglen på podere, der kan stå for testene. Derfor går man i gang med at uddanne og rekruttere flere til at varetage opgaven.

- Det bliver en trinvis adgang til at komme i skole. Det kan blive mandag-tirsdag-onsdag, inden vi er fuldt på plads med podeholdene, siger Thomas Thors (S).

Mangler retningslinjer

Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, ser det også som usandsynligt, at de jyske skoler kan have et testapparat klar til mandag, oplyser foreningen. Til Ritzau ytrer han bekymring for udsigten til, at der skal indhentes forældresamtykke til at teste eleverne. Claus Hjortdal tvivler på, at de konkrete retningslinjer for testning er klar inden mandag.

- Når det er på plads, skal vi først have indhentet samtykke fra forældrene, og så skal vi have testsetuppet på plads. Så det bliver ikke fra på mandag, siger Claus Hjortdal.

Til gengæld oplyser Aalborg Kommune til DK Nyt, at man her er klar til at test eleverne. Kommunen har en aftale med Falck, der står for opgaven til og med marts, mens kommunen uddanner personale, der løbende skal tage over.

Men både i Aalborg, på Bornholm og i Skolelederforeningen venter man på, at de konkrete retningslinjer kommer for testning af elever. KL forventer ifølge Ritzau, at det vil kræve samtykke at pode alle elever over 12 år. Man er i dialog med sundhedsmyndighederne om, hvordan forældresamtykke for podninger skal se ud. 

 

Se de generelle retningslinjer for skoler og uddannelser hos Undervisningsministeriet.

Opdateret kl. 13:00 med kommentar fra KL.