DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Stadig usikkerhed om test-håndtering af skoleelever

En lang række ubesvarede spørgsmål om test, samtykke og undervisning af ikke-testede. Regeringen lover svar onsdag.

En yderligere genåbning af skolerne for de ældste elever, betinget af løbende coronatest, rummer en række uafklarede spørgsmål om, hvordan forældrenes samtykke til test af elever skal håndteres.

Problemet blev rejst fra flere sider, da der blev holdt virtuelt møde med alle borgmestre mandag, og ifølge Berlingske forsikrede justitsminister Nick Hækkerup (S) på mødet, at det vil blive løst, inden regeringen onsdag melder officielt ud om genåbningen. Kommunerne har fået besked på at være klar til en testindsats, men den konkrete udformning af den er endnu uvis.

Foruden den tidsmæssige udfordring med at få et setup klar i alle kommuner inden næste mandag, er der også usikkerhed om andre praktiske forhold. Skal test fx gå fra undervisningstiden, eller skal børnene møde ind tidligere, kunne ét spørgsmål være.

En del spørgsmål foretrækker kommunerne at få afklaret centralt. Eksempelvis om forældresamtykke, herunder hvordan det gives, og om det skal gives om igen for hver enkelt test.

Desuden hvad man stiller op med elever, hvis forældre ikke vil give samtykke. Skal de så undervises virtuelt, eller vil de have krav på at deltage på lige fod med de testede?

Diverse eksperter har givet flere bud på svar, men nogle af dem er modstridende, og foruden formalia er der også en politisk behandling, der skal overstås. Sidstnævnte sker med start kl. 15.30 i eftermiddag. Et tidspunkt for den bebudede udmelding onsdag er endnu ikke oplyst.