dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Der var ikke læk eller brud på anonymiteten i forbindelse med en omfattende kulturanalyse i Nyborg Kommune sidste år, viser ny advokatundersøgelse. Men der er kritik af tidligere topchef for ikke at orientere godt nok egen rolle.
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Tidligere topchef i Nyborg fortiede oplysninger i kommunens kulturundersøgelse

Ny advokatundersøgelse retter kritik mod tidligere topchef for ikke at orientere det politiske niveau loyalt. Derudover konkluderer advokaterne, at der ikke har været brud på anonymiteten i undersøgelsen af ledelseskulturen i kommunen.

NYBORG: En ledende unavngiven embedsmand i Nyborg Kommune undlod oplysninger om sig selv i forbindelse med kommunens omfattende kulturanalyse sidste år af bl.a. en kritiseret ledelsesstil i forvaltningen. Det viser en ny advokatundersøgelse fra firmaet Norrbom Vinding af forholdene omkring afrapporteringen af  kulturundersøgelsen, oplyser Nyborg Kommune.

Opfølgningen viser, at der ikke er sket egentlige brud på anonymiteten eller læk fra undersøgelsen, men at den ledende embedsmand ikke har orienteret Økonomiudvalget tilstrækkeligt. Nyborg Kommune vil nu rette henvendelse til KL med henblik på vurdering og opfølgning.

 -Jeg er rigtig ærgerlig over, at der rejses kritik af, at en ledende embedsmand ikke har orienteret Økonomiudvalget fyldestgørende, siger borgmester Kenneth Muhs (V).

Af advokatundersøgelsen fra Norrbom Vinding fremgår det, at embedsmanden "ikke orienterede det politiske niveau loyalt og fyldestgørende om oplysningerne om fundene på vedkommende" (-) "og at der derfor er grundlag for beskyldningen om, at den ledende embedsmand objektivt har givet et urigtigt indtryk af fundene på vedkommende. Tilsvarende har den pågældende embedsmands orienteringer internt i Nyborg Kommune ikke været fyldestgørende."

Hvilke fund, der er tale om, afslørerer den offentlige del af undersøgelsen ikke, men det "bemærkes, at der på listen over fund på vedkommende fremgår 11 oplysninger om fund. Det har ikke været muligt at efterprøve antallet af medarbejdere, der er fremkommet med kritik af den pågældende." 

Advokatundersøgelsen nævner også, at vedkommende i forskellige fora havde udtalt sig om hvornår episoder med kritik af ledelsesstil og kultur havde fundet sted, og at de lå langt tilbage i tiden. "Dette ses både at have været egnet til og også rent faktisk at have skabt utryghed og misforståelser og eventuelt også have bidraget til en oplevelse af, at den pågældende embedsmand forsøgte at tale fundene ned ved fx at sige, at de lå langt tilbage i tid," skriver advokaterne. Den ledende chef har efterfølgende opsagt sin stilling og har forladt Nyborg Kommune.

Anonymiteten holder - sådan da

Advokatfirmaet konkluderer overordnet, at der ikke er sket brud på anonymiteten i kommunens kulturanalyse, at der ikke er grund til at betvivle den eksterne udbyders (red. Komponents) oplysninger, om, at anonymiteten blev bevaret i spørgeskemaundersøgelsen, og at der ikke er grundlag for beskyldningen om, at navne på medarbejdere skulle være videregivet til kommunen. Kommunen skriver derfor, at virksomheden Komponent, der stod for kulturanalysen, har fulgt den fremgangsmåde, der var aftalt med byrådet, og at der ikke er sket egentlige brud på anonymiteten eller læk af undersøgelsen. 

Mistanken om brud på anonymiteten kom i september sidste år, da en medarbejder fortalte byrådsmedlem Vibeke Ejlertsen (S), at vedkommende var blevet kontaktet af netop den chef, som medarbejderen i undersøgelsen havde rettet kritik imod.

- Det er godt, at vi nu har fået klarhed om, at der ikke er sket egentlige brud på anonymiteten eller læk i forbindelse med arbejdet med kulturanalysen, og at direktionen ikke har blandet sig utidigt. Det er enormt vigtigt, at alle kan have tillid til, at anonymiteten er overholdt, siger borgmester Kenneth Muhs.

Selvom der altså ikke konstateres egentligt brud på anonymiteten, vurderer Norrbom Vinding dog, at pga ordlyden af visse oplysningers karakter "har det været en iboende konsekvens, at de personer, kritikken var rettet imod – i hvert fald i nogle situationer i større eller mindre grad – må antages at have haft mulighed for at resonere sig frem til en eller ganske få specifikke medarbejdere, der formentlig var fremkommet med den konkrete kritik i undersøgelsen", som det formuleres.

I pressemeddelelsen erkender kommunen, at personer i enkelte situationer har kunnet regne ud, hvor i organiationen kritikken formentlig stammede fra.

- Jeg konstaterer, at det ikke har været muligt at se navngivne medarbejdernes svar i undersøgelsen. Det er meget vigtigt, at man kan deltage trygt i undersøgelser som denne. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at værne om den anonymitet, man som medarbejder har krav på, siger Kenneth Muhs.

 

Læs resumé af advokatundersøgelsen fra Norrbom Vinding her

Læs hele den offentligtgjorte advokatundersøgelse her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/tidligere-topchef-i-nyborg-fortiede-oplysninger-i-kommunens-kulturundersoegelse

GDPR