Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Politikere erkender, uvidenhed er årsag til boligskandale

BOLIGSKANDALEN To kommunale repræsentanter i bestyrelsen for Randersegnens Boligselskab siger, at de vidste for lidt og byggede for meget på tillid til boligselskabet og dets ledelse
26. OKT 2011 10.59

Af Morten Uhrenholdt og Knud Abildtrup

RANDERS / NORDDJURS / SYDDJURS: Hidtil har de politikere, der af kommunerne var sat ind i bestyrelsen for Randersegnens Boligselskab, været tavse om deres rolle i den opsigtsvækkende boligsag. Her har boligselskabet på lovstridig måde medvirket til opførelse af såkaldt ustøttet boligbyggeri, har overtaget nogle af byggerierne uden den kommunale godkendelse, loven kræver, og ladet projekterne finansiere med lånetyper, der ikke er tilladt i den almene boligsektor.

Det er altsammen foregået, mens de kommunale repræsentanter i bestyrelsen ikke har anet uråd. Nu erkender bestyrelsesmedlemmer, at de har været for uvidende om love og regler for specielt ustøttede almene boliger. Og at deres arbejde i for høj grad har bygget på tillid til den forretningsfører, der havde opbygget stor lokal goodwill og respekt.

Det er det socialdemokratiske medlem af Randers byråd,  Steen Bundgaard og SF-medlem af Norddjurs kommunalbestyrelse, Jytte Schmidt.

Steen Bundgaard siger til Randers Amtsavis:

- I bestyrelsen har vi snakket om, at vi ikke har været nok inde i lovgivningen, og det skal der laves om på. Men det ér svært at overskue det hele, sagen her har jo også vist at loven kan tolkes forskelligt.

Mangler kurser
Det sidste er der nu ikke enighed om. I både BL - Boligselskabernes Landsforening og i Boligministeriet mener man, at lovgivningen er ganske entydig, og sjældent skal fortolkes.

Steen Bundgaard tilføjer overfor avisen, at sagen er den værste i hans tid som byrådsmedlem.

Jytte Schmidt er også overfor avisen inde på, at hun og andre har haft en  manglende viden om loven.

- Jeg var simpelthen ikke klar over de særlige regler omkring ustøttede boliger og finansieringen af dem, siger Jytte Schmidt. Jeg har lænet mig op ad forretningsføreren og revisorerne, siger hun. Og hun tilføjer, at hun mener, alle bestyrelsesmedlemmer burde have et obligatorisk kursus i lovgivningen på området.

Ikke sovet
Overfor dknyt uddyber Jytte Schmidt:

- Der er intet, der har givet mig anledning til som medlem af bestyrelsen af Randersegnens Boligforening at tro, at der foregik noget ulovligt, før end bestyrelsen på et møde den 22. august i anden anledning havde et møde med konsulenter fra BL. De gjorde bestyrelsen opmærksom på, at der måske foregik noget ulovligt mht. byggeri af ustøttede boliger.

- Jeg har hele tiden haft opfattelsen af, at Randers Egnens Boligforening var velfungerende og en populær forening for lejerne og samarbejdspartnerne. Så den sidste tids hændelser har været chokerende, siger altså Jytte Schmidt til dknyt.

Udover de to, sidder også socialdemokraten Kai Pedersen fra Syddjurs kommunalbestyrelse. Han har overfor pressen afvist at udtale sig, men har også afvist, at bestyrelsen skulle have sovet i timen.


I Søndervangen i Spentrup blev otte boliger taget i brug i august i år.