Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Jakob Lykke er 'en klassisk socialdemokrat, formet af arbejderbevægelsen og højskolen, opvokset i Østerbyen og værdikriger med en særlig social begavelse' og nu på vej med at blive S-spids.
Foto: Ole Jørn, Ritzau Scanpix.

KV21:
Nyt blod ind i kampene om at blive spids - både gammelt og nyt

Følg de seneste navnenyheder op til valget i november 2021 - i Esbjerg, Kolding og Hørsholm.
27. APR 2020 15.43
TEMA: KV21

I nogle af de større kommuner er der spænding om, hvem der bliver udfordreren fra det største oppositionsparti til borgmesterposten. Det gælder Esbjerg og Kolding, hvor Socialdemokratiet skal finde afløsere for henholdsvis John Snedker og Christian Haugk.

I Esbjerg har der været tumult i byrådsgruppen, siden Snedker meddelte, at han ikke ville fortsætte som spids, og hans to efterfølgere som gruppeformand, Søren Lambertsen og Connie Geissler, begge er stoppet efter korte perioder og nu er afløst af Jørgen Ahlquist. Lambertsen blev siden løsgænger.

Men nu er der ifølge JydskeVestkysten navn på en mulig S-spids - den 52-årige formand for 3F Esbjerg Transport, Jakob Lykke, der skal prøve at gøre op med til den tid 28 års borgerligt styre. Avisen kalder ham 'en klassisk socialdemokrat, formet af arbejderbevægelsen og højskolen, opvokset i Østerbyen og værdikriger med en særlig social begavelse'.

Jakob Lykke var tidligere medlem af byrådet i to perioder mellem 2002 og 2009. I dag er S-gruppen på 10 og V-gruppen på 11 i det 31 mandater store byråd.

Der bliver noget at leve op til - også hvad angår personlige stemmer, hvor Snedker ved KV17 fik 6.860 - tæt på de 7.159, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fik. Henrik Vallø (Borgerlisten) fik 2.316 foran Diana Mose Olsen (SF) med 1.866 og Jakob Lose (V) med 1.314. 

Partifællerne i Kolding har i forvejen en enkelt politiker på banen klar til urafstemning, nemlig Elvis Comic, der kom i byrådet i marts 2018. Og ifølge JydskeVestkysten er nu også formanden for fællesledelsen i Kolding Filip Bekic klar.

Filip Bekic, 25 år, er pædagog, tillidsmand og tidligere formand for DSU Kolding og beskriver sig selv og Elvis Comic som 'to ambitiøse fyre, der brænder for politik'. Han er i dag ikke i byrådet.

Efter at Hanne Dam blev løsgænger, er S nede på bare fire pladser i det 25 mand store byråd, hvor V efter KV17 har absolut flertal med 13 pladser. V-borgmester Jørn Pedersen er en populær politiker med hele 12.112 personlige stemmer ved KV17 foran Haugk (S) med 3.483, Karina Lorentzen (SF) med 2.315, Søren Rasmussen (DF) med 1.996 og Knud Erik Langhoff (K) med 970.

I Hørsholm er både borgmesterpartiet og det næststørste parti borgerlige. K har borgmesterposten - det er Morten Slotved -  og Venstre skal finde en afløser til tidligere spids Annette Wiencken. Byrådsmedlemmerne Ane Ehrenreich og Ann Lindhardt deler formandsposten i den fire mandater store V-gruppe, men kun én kan være spids. 

Senest har endnu en V-politiker meldt sig - Ib Lunde Rasmussen (V), der tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen fra 2002-2005. Til Frederiksborg Amts Avis begrunder han blandt andet sit valg med, at 'der sker ting og sager i Hørsholm, som ikke holder vand i længden'. 

Lunde blev ifølge avisen ekskluderet fra partiet for 15 år siden, stiftede siden lokallisten Borgerligt Alternativ, tilsluttede sig senere Hørsholmlisten, inden han ved KV17 prøvede lykken igen med sin egen liste Nye Veje og opnåede 80 stemmer. I efteråret 2019 blev han igen optaget i Venstre, der vælger spids 11. juni.

Konservative sidder i Hørsholm på 7 af de bare 19 pladser, og V har altså 4. Ved KV17 fik Slotved 2.125 personlige stemmer foran Wiencken med 1.176, Henrik Klitgaard (R) med 408, Thorkild Gruelund med 388 (C) Kristin Arendt (K) med 369.

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater i de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]