Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Bruno Hansen (SF) i midten. Med ham stopper også partiliste-opstillingsformen i Svendborg SF.
Foto: Katrine Becher Damkjær, Ritzau Scanpix

KV21: Tre kommmunalpolitiske veteraner i SF stopper

32 år, 28 år og 21 år. Så lange vil tre SF-karrierer være blevet efter denne periode. Følg spidskandidat-udviklingen i Struer, Svendborg, Haderslev og Nordfyn.
24. MAR 2020 7.00
TEMA: KV21

81 år i lokalpolitik - sammenlagt - kan tre kommunalpolitikere fra SF se tilbage på, når de stopper ved KV21: Grethe Hestbech i Struer, Bruno Hansen i Svendborg og Bent Iversen i Haderslev.

I Struer havde nu 77-årige Grethe Hestbech egentlig besluttet, at det skulle være slut efter den seneste periode, men ombestemte sig, skriver Folkebladet Lemvig. Denne gang er det dog alvor, og formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget vil efter denne periode have siddet i byrådet i 32 år. Hun begyndte i 1986, har efter en pause siddet uafbrudt siden 1998 og er ubetinget længst siddende i kommunalbestyrelsen.

Partiet har som ny spids udpeget Anne Kirstine Bøge Petersen, som pr. 1. august 2019 overtog Bende Okkerstrøms plads i byrådet, hvor SF har to ud af 21 pladser. Bøge Petersen er næstformand i social- og sundhedssektor FOA Holstebro. Borgmester i Struer er Niels Viggo Lynghøj (S), der har konstitueret sig med R og SF. 

Hestbech fik ved KV17 440 personlige stemmer og dermed tredjeflest - efter tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) med 1.752 og nuværende borgmester Lynghøj med 1.439.
 
I Svendborg er det spidskandidat gennem mange år Bruno Hansen, som ifølge Fyns Amts Avis nu stopper. Og med ham også listeopstillingen, hvor et parti kan favorisere spidskandidaten, selvom kandidater længere nede på listen får flere personlige stemmer.

Det skete således ved KV17, hvor Rasmus Drabe med sine 323 personlige stemmer mod 196 til Bruno Hansen havde fået SF-pladsen i det 29 medlemmer store byråd, hvis SF havde haft sideordnet opstilling. Det får partiet så fremover. Og 30. marts vælges ny spids blandt medlemmerne. Det er også nyt, for det plejer bestyrelsen at bestemme.

Borgmester er Bo Hansen (S), som efter KV17 konstituerede sig med V, K, SF og ALT, mens R tilsluttede sig siden.

I Haderslev er den afgående veteran Bent Iversen, hvis beslutning ifølge JydskeVestkysten betyder, at partiet skal finde ny spids i løbet af foråret. Han har været folkevalgt siden 1994 – med et par pauser undervejs – og er blevet 70 år, så tiden er inde til at sige stop og overlade pladsen til nye kræfter, som han siger til avisen

- Jeg havde tre perioder i Sønderjyllands Amtsråd i perioden 1994–2007. Jeg er i gang med min anden periode i Haderslev Byråd – først fra 2010-2013, hvor jeg også var udvalgsformand for Børn og familie. Så en ufrivillig pause i 2014-2017 – og igen valgt fra 2018-2021. 

Måske vil Iversen fortsat stå på SF's liste til KV21 - på en plads langt nede for at trække stemmer men med minimal chance for valg. SF har i dag en plads i byrådet - en fremgang fra den forrige periode. Borgmester er H.P. Geil (V), der har konstitueret sig sammen med S, DF, LA, R og K.

I Nordfyns Kommune er der derimod genvalg til SF's spids Anne-Lise Sievers ifølge Fyens Stiftstidende. Sievers kom første gang i kommunalbestyrelsen ved KV09, opnåede ikke genvalg ved KV13, men kom senere i den periode ind som suppleant og har været der siden.

Ved KV17 opnåede hun 567 stemmer og var således på top fire, når det gælder personlige stemmer - efter borgmester Morten Andersen (V) med 3.111, Kim Johansen (S) med 1.526 og Anja Lund (V) med 590. SF har i dag to mandater i det 25 medlemmer store byråd.


Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]