DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
KV21: Seks V-spidser på vej - nybegyndere og stemmeslugere
Byrådsmedlem Martin Skou Henriksen afløser i Gladsaxe Pia Skou som spidskandidat for V. Skou er blevet radikal siden KV17.

KV21: Seks V-spidser på vej - nybegyndere og stemmeslugere

Seks lokalforeninger i Venstre har udpeget borgmesterkandidater - tre nye og tre gengangere - fra henholdsvis Gladsaxe, Gribskov og Lyngby-Taarbæk samt Kerteminde, Hillerød og Hvidovre.
19. MAR 2020 7.00
TEMA: KV21

Stemmeslugere ved flere kommunalvalg eller totalt nybegyndere som deres partis bud på en borgmester. Begge typer kan findes blandt de nyeste udpegninger i Venstre. 

I Kerteminde finder vælgerne ifølge Kjerteminde Avis igen tidligere borgmester Hans Luunbjerg øverst på liste V. Han havde borgmesterposten i én periode fra 2014-2017 og blev efter KV17 afløst af Kasper Ejsing Olesen (S), der konstituerede S med EL, SF og V.

I det 25 pladser store byråd står De Konservative som største borgerlige parti uden for konstitueringen med otte pladser. Det bliver fjerde valg som spids for Luunbjerg, der ved KV17 fik  tredjeflest personlige stemmer - nemlig 869 - efter Klavs Norup Lauridsen (K) med 1.345 og Kasper Ejsing med 969. 

Borgmester har han endnu ikke været, men spids bliver han nu igen - for fjerde gang ligesom partifællen i Kerteminde: Klaus Markussen i Hillerød, oplyser Frederiksborg Amts Avis. Efter KV17 delte de to store partier, S og V, magten mellem sig i byrådet, der har 27 pladser. V fik 10 pladser, og S bare 9, men kunne manøvrere sig til en borgmesterpost til Kirsten Jensen, da der på den blå side stadig var efterdønninger efter KV17-sammenbrud.

Klaus Markussen fik ved KV17 næstflest personlige stemmer - 3.425 - efter Kirsten Jensen med 4.384, og fire år før var den rækkefølge ligesådan, men førte til konservativ borgmester i en enkelt periode: Dorthe Meldgaard, der overraskende blev borgmester på røde stemmer trods et blåt flertal. 

I Hvidovre er der ifølge Hvidovre Avis også en genganger som V-spids: Charlotte Munch, der er formand for Børn- og Ungeudvalget, er udpeget igen. Hun er nyvalgt fra KV17 og sidder i en bare to mand stor byrådsgruppe. Lidt usædvanlig gruppestørrelse for det store borgmesterparti, men både V og K støtter her Helle Adelborg (S) som borgmester. 

Munch fik fjerdeflest personlige stemmer ved KV17 - nemlig 662 efter Adelborg med 3.591, Mikkel Dencker (DF) med 1.466 og Steen Ørskov (K) med 685.

I en anden hovedstadskommune, Gladsaxe, er V-gruppen noget større - nemlig fire ud af 25. Efter KV17 var den på fem, men har haft en enkelt politisk udvandrer - til R. Det var Pia Skou, der ved KV17 var spidskandidat, men fandt sin V-gruppe lige lovlig konfliktsøgende efter sin smag. Nu har partiet ifølge Gladsaxebladet udpeget 53-årige Martin Skou Heidemann til den plads.

Han kom i byrådet ved KV17 - og også ind på top fem over personlige stemmer med 884 efter overvældende 4.122 til borgmester Trine Græse (S), 1.380 til Serdal Benli (SF), 1.342 til førnævnte Pia Skou og 998 til Trine Henriksen (EL). Som noget nyt valgte Venstre også listens nummer to. Det bliver gruppeformand Astrid Søborg.

I Gribskov finder man også et nyt ansigt som V-spids. Det blev ifølge Frederiksborg Amts Avis Bent Hansen, som i et slags udskilningsløb vandt over Peter Agerbo, Natasha Stenbo Enetoft og Michael Bruun. I sidste afstemningsrunde over byrådsfællen Enetoft. De to andre er ikke i byrådet i dag.

Bent Hansen følger dermed efter tidligere borgmester Kim Valentin som spids. Hansen blev ved KV17 valgt på plads nummer otte i byrådet, og nummer tre i Venstre efter de to tidligere borgmestre, Valentin og Jannich Pedersen. Borgmester blev Anders Gerner Frost (nytgribskov) - i en snæver konstituering med S og EL. Venstre er største parti med syv mandater ud af 23.

I Lyngby-Taarbæk er 34-årige Helle Binzer nyvalgt V-spids, oplyser Det Grønne Område. Hun afløser tidligere borgmester fra 2010-2013 Søren P. Rasmussen. Binzer var med til at stå for forældreprotester mod minimumsnormeringer i daginstitutionerne - og i dag altså ikke i byrådet.

Optakten til valget af hende betød fra V-bestyrelsens side et fravalg af kommunalbestyrelsesmedlem Henriette Breum, der blandt andet af den grund valgte at blive løsgænger. Sofia Osmani (K) er borgmester med en solid K-gruppe på 10 ud af byrådets 21 pladser bag sig. V-gruppen er nu på bare en.