KV21: S-spidser kåres, udfordres - og stødes fra tronen

Se de seneste navnenyheder fra optakten til kommunalvalget næste år - fra Lemvig, Gribskov, Kerteminde, Fredericia og Rudersdal.
25. FEB 2020 7.00
TEMA: KV21

De royale fagudtryk - som 'kåret' og 'stødt fra tronen' - trænger sig på, når medier beskriver de demokratiske processer op til et kommunalvalg. Og lad os bare blive i terminologien, hvor Dagbladet Holstebro skildrer, hvordan medlemmerne i Socialdemokratiet i Lemvig fik en 'spidskandidat stødt fra tronen'.

Byrådsmedlem Lone Pilgaard Sørensen (S) overraskede nemlig alle under punktet 'eventuelt' ved at lade en lokalpolitisk bombe sprænge på generalforsamlingen: Hun ville gå efter pladsen som spidskandidat i stedet for Kenneth Bro, der har stået i spidsen for S ved de seneste tre valg i den traditionelt V-dominerede kommune, hvor Erik Flyvholm (V) siden 2007 har været borgmester.

Bro fik af personlige stemmer 548 ved KV09, 770 ved KV13 og 714 ved KV17, hvor han blev nummer to efter Flyvholm, der fik 1.902.

Bro tog ikke selv ordet på mødet, hvor Lone Pilgaard Sørensen pludselig meldte sig, men han opgav hurtigt et kampvalg - samme aften havde han besluttet sig for at trække sig. Lone Pilgaard Sørensen begrunder over for avisen blandt andet sin politiske ambition med, at en tredjedel af de nuværende byrådsmedlemmer er kvinder, men ikke én eneste beklæder en post som formand for et af de politiske udvalg. Underforstået at hun som spids kan manøvrere sig i spil til en plads i økonomiudvalget eller som formand for et udvalg.

I Gribskov er det lidt mere kompliceret - for her er der to socialdemokratiske partiforeninger i samme kommune - en i øst og en i vest. Og tidligere spids og viceborgmester Bo Jul Nielsen pegede direkte på den struktur, da han opgav både spidskandidatur og parti for at blive løsgænger.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis er gruppeformand Pia Foght nu valgt som spids - i den ene forening, nemlig den i vest. 64-årige Foght har været 18 år i lokalpolitik, først i Helsinge og siden Gribskov. Hun har tidligere været spidskandidat - i den første periode efter kommunesammenlægningen. 

Partiforeningen i øst skal 29. februar finde ud af, om de så vil opstille en anden eller slutte op om Foght. S-gruppen er i denne periode reduceret fra fem til tre, da både Bo Jul Nielsen og Betina Sølver er blevet løsgængere. Borgmester i kommunen er siden KV17 Anders Gerner Frost (nytgribskov). 

Så er der de kommuner, hvor der ikke er tvivl om, hvem der skal være spids. Og her kan man jo - for at blive i den royale jargon - tale om kåring som i Kerteminde, hvor Fyens Stiftstidende følger med:

Borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) blev i den forløbne uge genvalgt som borgmesterkandidat. Han fik posten for første gang ved KV17, hvor han afløste Hans Luunbjerg (V). 

Det samme er sket i Fredericia, hvor der aldrig var tvivl om kåringen af borgmester Jacob Bjerregaard (S) som spids igen.

I Rudersdal har Socialdemokratiet en af sine små repræsentationer - med bare fire ud 23 pladser i byrådet. Partiet har netop udpeget byrådsmedlem Kristine Thrane (S) som spids, hvilket hun også var ved KV17 -  for første gang. Her fik hun næstflest personlige stemmer i den borgerligt dominerede kommune, nemlig 1.362 mod 2.783 til borgmester Jens Ive (V).

 Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev