KV21: Spidskandidater fra Venstre og DF udfordres internt

I denne opsamling af spidskandidat-forløbene er der nyt fra Hjørring, Lyngby-Taarbæk, Vordingborg og Faxe.
12. FEB 2020 11.05
TEMA: KV21

I Hjørring er der indtil videre to kandidater til at blive V-spids. Nordjyske beskriver, hvordan Henrik Jørgensen, der har været spids ved to valg, nu får en modkandidat i udvalgsformand Søren Smalbro. Smalbro er blevet 'ramt af den kommunalpolitiske bacille' og kunne nu altså tænke sig at udfordre borgmester Arne Boelt (S), der sidder i sin tredje periode. Smalbro fik næstflest personlige stemmer på V-listen ved KV17 - 544 - og Jørgensen fik flest med 1.227.

I Lyngby-Taarbæk har den lokale V-bestyrelse valgt at give sin opbakning som ny spidskandidat til en nybegynder i det kommunalpolitiske spil: 34-årige Helle Binzer, der ifølge Det Grønne Område var med til at stå for forældreprotester mod minimumsnormeringer i daginstitutionerne - og i dag altså ikke er i byrådet.

Det betød et fravalg - fra bestyrelsens side - af kommunalbestyrelsesmedlem Henriette Breum, der blandt andet af den grund derefter valgte at blive løsgænger. Tidligere borgmester fra 2010-2013 Søren P. Rasmussen har besluttet ikke at genopstille i kommunen, hvor Sofia Osmani (K) er borgmester. Binzer er endnu ikke formelt udpeget.

I Vordingborg har de været tidligt ude. Kommunalbestyrelsesmedlem Karina Fromberg (V) oplyser, at hun i sommeren 2019 blev valgt som spids - efter at tidligere borgmester Michael Seiding Larsen (V) trak sig. Han afløste i utide - i marts 2017 - Knud Larsen (V) i et arrangeret borgmesterskifte, men måtte ved KV17 overlade borgmesterkæden til Mikael Smed (S). Fromberg blev ved KV17 valgt for første gang - som nummer fire på Venstres liste, der bragte otte ind.

I Vordingborg er der ifølge Sjællandske to fra DF's tremandsgruppe i byrådet, der gerne vil være spids: Marie Hansen, der er nyvalgt i denne periode, bruger ikke udtrykket 'kommunalpolitisk bacille' som den nordjyske politiker, men udfordrer ikke desto mindre den hidtidige spids Heino Hahn, der blev valgt ind ved KV09. De to har været uenige i flere spørgsmål, og Hansen mener, at både Hahn og den tredje, John Pawlik, 'læner sig for meget op ad de røde'.

I Faxe er borgmester Ole Vive (V) blevet genudpeget som spidskandidat til KV21. Han sidder i sin første periode og afløste Knud Erik Hansen (S), der havde siddet i to perioder - og ved KV17 fik flere personlige stemmer, 2.018, end sin efterfølger med 1.365.


Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater i de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev