DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
KV21: Så er der ansigter på fem S-spidser - tre prøvede og to nye
Kirsten Jensen (S) sammen med Klaus Markussen (V) under KV17.
Foto: Anthon Unger, Ritzau Scanpix

KV21: Så er der ansigter på fem S-spidser - tre prøvede og to nye

Denne valg-opsamling rummer nyt om socialdemokratiske valg og afstemninger i Hillerød, Odder, Vejen, Assens, og Jammerbugt. Og om kandidatsituationen i Silkeborg og Sønderborg.
6. FEB 2020 11.00
TEMA: KV21

Så er der navne og ansigter på endnu fem socialdemokratiske spidskandidater til KV21.

Den første er ifølge Frederiksborg Amts Avis borgmester i Hillerød Kirsten Jensen, som havde posten fra 2007-2013 og igen har haft den siden 2018 - nu i politisk alliance med V. Hun havde ingen modkandidat til rollen som S-spids - og det bliver fjerde gang for hendes vedkommende. Hendes personlige stemmetal er gået op hver gang: fra 3.146 over 3.846 til 4.384.

Også i Odder er spidsen fra KV17 klar igen: Lone Jakobi, der dermed skal prøve at være borgmesterbud for anden gang, skriver Horsens  Folkeblad. S havde senest borgmesterposten før den nuværende V-borgmester Uffe Jensen i skikkelse af Elvin Hansen, der nu er menigt byrådsmedlem.

I Vejen kommer der også et kendt S-ansigt øverst på liste A: Thøger Thøgersen, der i den ret sikre V-kommune skal forsøge sig for tredje gang - valgt uden modkandidat, skriver JydskeVestkysten. Borgmester har siden 2007 været Egon Fræhr (V), men ved KV17 gik V tilbage fra 12 til 10 mandater og S frem fra seks til otte pladser i det 27 mand store byråd. Det er dog ikke Thøgersen, men Frank Schmidt-Hansen (K), der er nummer to i personlige stemmer.

Et genvalg forventes også i Sønderborg, hvor den siddende borgmester Erik Lauritzen (S) foreløbig ingen modkandidater har. Han sidder i sin anden periode, og hans kandidatur afgøres 18. februar.

Et nyt ansigt er der kommet i Assens, hvor Ashil Farokh ifølge Fyens Stiftstidende har slået Charlotte Kjær med ti stemmer - 118 mod 108. Kjær, der har siddet i byrådet siden kommunalreformen i 2007, forlod straks efter valglokalet i skuffelse, beretter avisen.

S-spids ved KV17 var Charlotte Vincent Petersen, der godt nok fik flere personlige stemmer end tidligere borgmester Finn Brunse (S), men ikke kunne matche borgmester Søren Steen Andersen (V) og heller ikke MF Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Farouk, der i det civile er udviklingskonsulent i Odense Kommune, erstatter snarest Vincent i økonomiudvalget.

I Jammerbugt blev Diane Aarestrup valgt som spids ved en urafstemning, oplyser partiet via Facebook. Hun fik 54,9 pct. af de afgivne stemmer foran Per Halsboe-Larsen med 41,4 pct. Begge er  medlemmer af kommunalbestyrelsen. Den hidtidige spids Jens Christian Golding (S) havde prøvet rumlen to gange og gik fra 889 personlige stemmer ved KV13 til 690 ved KV17. Jammerbugt er V-land, hvor borgmester Mogens Gade (V) er i spidsen for 14 ud af 27 mandater. S har ni.

I Silkeborg er der sket en udvikling i S-opstillings-processen, der har givet anledning til lidt tumult. Søren Kristensen har ifølge Midtjyllands Avis besluttet sig for at stille op som spids. At bestyrelsen pegede på ham, fik byrådsmedlem Lars Hansen til at forlade partiet. Kristensen var også S-spids ved KV17, hvor han scorede næstflest personlige stemmer: 4.885 efter kom selv ind med fjerdeflest stemmer i S-gruppen. Intet er endnu afgjort.

6. feb. 12.28 Rettelse: Bisætningen om Charlotte Kjær fra Assens ændret fra 'der ikke er i byrådet i dag' til 'der har siddet i byrådet siden kommunalreformen i 2007'.

 

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]