KV21: Fjerde-ældste borgmester overvejer året ud sin genopstilling
Ib Kristensen (V) under valghandlingen - KV17.
Foto: John Randeris, Ritzau Scanpix

KV21: Fjerde-ældste borgmester overvejer året ud sin genopstilling

En S-veteran takker af som spids, en tidligere V-borgmester er klar igen og en vraget K-kandidat trækker sig. Se de seneste KV21-nyheder fra Billund, Kerteminde, Viborg, Syddjurs, Hillerød og Fredericia.
20. JAN 2020 12.00
TEMA: KV21

I sidste uge besluttede 69-årige Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) ikke at stille op igen til KV21. I denne uge er det en anden af borgmestrene i den ældre ende af skalaen, der har samme overvejelser, men endnu ikke besluttet sig.

Det er Billund-borgmester Ib Kristensen (V), der har lovet sit parti at komme med en udmelding sidst på året om, hvad han har lyst til, skriver JydskeVestkysten. Ib Kristensen vil, når næste valgperiode begynder, lige være fyldt 70 år og er fjerde-ældst i den nuværende række af borgmestre. Han har været borgmester i Billund siden 2007 og i Grindsted Kommune fra 2002-2006. 

Ved KV17 mistede V sit absolutte flertal i Billund - gik fra 13 til 10 mandater - og har konstitueret sig sammen med DF.

I Kerteminde har Hans Luunbjerg (V), der var borgmester fra 2014-2017, nu meddelt sin bestyrelse, at han efter grundig overvejelse stiller sig til rådighed på Venstres liste til KV21, oplyser Fyens Stiftstidende. Det er op til deltagerne på Venstres generalforsamling i februar, om han ender med at blive spids.

Ved KV13, hvor han altså blev borgmester, fik Luunbjerg 650 personlige stemmer, og ved KV17, hvor Kasper Olesen (S) erobrede posten, fik han 869, og Venstre gik fra fire til tre pladser. Største borgerlige parti er her K med syv pladser - ligesom borgmesterpartiet S.

I Viborg følger en S-veteran devisen, at er det mislykkedes to gange, så bør man droppe ideen tredje gang. Her er det Per Møller Jensen, som med 28 år i lokalpolitik bag sig, ikke vil være partiets udfordrer til den siddende V-borgmester Ulrik Wilbek. Per Møller Jensen var S-spids ved KV13 og KV17, og Viborg Stifts Folkeblad kan meddele, at tidligere borgmesterkandidat og MF Karin Gaardsted klart har sagt, at det i hvert fald ikke bliver hende, der bliver ny S-spids.

I Syddjurs er der i S nu kommet et navn på banen som mulig efterfølger til Ole Bollesen (S). Ledelsens mand er ifølge TV2 Østjylland nemlig Michael Stegger Jensen (S), idet partiets fællesledelse, der gerne vil markere et generationsskifte, peger på den 38-årige gruppeformand. Den endelige vedtagelse ligger dog på en generalforsamling i april.

Michael Stegger Jensen er i gang med sin første periode og fik ved KV17 med 679 næstflest personlige stemmer på S-listen efter Ole Bollesen, der fik 1.066. Allerflest i byrådet fik de to tidligere borgmestre Claus Wistoft (V) - 3.377 - og Kirstine Bille (SF) - 2.494. Et godt eksempel på den såkaldte borgmestereffekt, der kan holde sig gennem flere perioder.

S og V leverer langt de fleste borgmestre ud over landet, men også K plejer at erobre borgmesterposter, og denne gang er der to konservative navne at nævne:

I Hillerød er Peter Ingemann Bentsen (K), der i denne periode har vikarieret i en periode i byrådet, udpeget som ny spids efter Dorthe Meldgaard (K), der var borgmester fra 2014-2017 og forlod byrådspolitik i juni 2018. 

I Fredericia fik K ikke valgt nogen ind ved KV17, da David Gulløv stod øverst. Vælgerforeningen har ifølge Fredericia Dagblad med stemmerne 11-3 foretrukket tidligere byrådsmedlem i Vejen Tommy Rachlitz Nielsen frem for Gulløv, der umiddelbart efter det fravalg har trukket sig fra politik.

 

Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkommen til at give lyd til [email protected]

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt