KV21: Syddansk S-spids udfordres efter fire tabte valg
Poul-Erik Svendsen (S) fik på rød fløj ved KV17 selskab af tidligere minister Villy Søvndal (SF). Søvndal fik 69.841 personlige stemmer og Svendsen 18.221.
Foto: Kim Rune, Ritzau Scanpix.

KV21: Syddansk S-spids udfordres efter fire tabte valg

Socialdemokratiske partiveteraner stopper som borgmesterkandidater eller gør de? Følg situationen i Vejle, Stevns, Brønderslev, Vesthimmerland, Nordfyn og Region Syddanmark.
15. JAN 2020 12.00
TEMA: KV21

I kommunal og regional valgsammenhæng ser man ofte i de store oppositionspartier, at to tabte valg er nok, før spidskandidaten selv går - eller partifællerne vælger en ny. 

I Region Syddanmark har Poul-Erik Svendsen (S) været spids lige siden KV05 - altså ved fire valg - og hver gang tabt kampen om magten. Hver gang fik han høje - men vigende - personlige stemmetal: 42.783, 32.079, 34.742 men senest ved KV17 blot 18.221. 

Alle gange har Venstre snuppet styringen i regionen i skikkelse af enten Carl Holst eller som nu Stephanie Lose, mens Svendsen selv ved alle valg er endt som første næstformand. Over for DR Trekanten har han nu kaldt det 'naturligt', at han udfordres. Det gør han nemlig af regionsrådsmedlem Poul Fremmelev fra Kolding. Efter en intern proces skal S i regionen beslutte sig 25. april.

De følgende fem kommuner endte efter KV17 med V-borgmestre: Jens Ejner Christensen i Vejle, Anette Mortensen i Stevns, Mikael Klitgaard i Brønderslev, Per Bach Laursen i Vesthimmerland og Morten Andersen i Nordfyns Kommune. Og nu skal der findes nye S-spidser til at udfordre dem.

I Vejle får de 600 S-medlemmer ifølge Vejle Amts Folkeblad to kandidater at vælge mellem, når Søren Peschardts efterfølger som S-spids skal vælges: byrådsmedlemmerne Martin Sikær og Alex Vejby Nielsen. Peschardt selv følger 'reglen' om at stoppe efter to tabte valg. Hvis en af de to, der er på banen, opnår to tredjedele af de fremmødtes stemmer ved et møde 9. marts, er han valgt, ellers er der urafstemning.

Vi har tidligere meddelt, at Steens S. Hansen (S) efter mere end 12 år trækker sig som borgmesterkandidat i Stevns. Nu har Henning Urban Dam Nielsen meldt sig som mulig spids, skriver Stevnsbladet. Han har siddet i kommunalbestyrelsen i seks år og har siden KV17 været formand for Social og Sundhedsudvalget. 

I Brønderslev skal S finde ny spids efter Arne M. Jensen, der ved KV17 stod øverst, men med 649 personlige stemmer blev overgået af to andre på S-listen. Den ene var Lars Bisgaard, der nu stiller op som ny spids sammen med regionsrådsmedlem Jette Ramskov. Begge forsøgte forgæves at blive spids op til KV17. Den tredje er byrådsmedlem Bettina Bøcker Kjeldsen. De 300 S-medlemmer har nu elektronisk urafstemning frem til 10. februar.

I Vesthimmerland er situationen i S ny, efter at Palle Jensen trækker sig efter hele 28 år i lokalpolitik. Ved de seneste tre valg har partiveteranen været spids - med henholdsvis 1.312, 764 og 1.037 personlige stemmer. Endnu har ingen interesserede meldt sig, men partiforeningen med Herdis Brix i spidsen påbegynder valg-processen nu for at være i god tid. 

I Nordfyns Kommune er den seneste S-spids fra KV13 og KV17 Kim Johansen som tidligere omtalt trådt tilbage, og er som gruppeformand erstattet af Pia Longet, der også overtager hans plads i økonomiudvalget. Longet har også meldt sig som spids - og hvis ikke andre melder sig, er hun valgt. Ellers skal partiforeningen ud i urafstemning.


Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkommen til at give lyd til [email protected]


 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt