
KØBENHAVN: Hybridteknologi, hvor diesel og elektricitet arbejder hånd i hånd, er en oplagt mulighed til at nedbringe den kollektive trafiks brændstofforbrug og forurening. Alligevel halter det med at få hybridbusser på gaden.
Hybridbusserne er dyrere i indkøb, men hvad de sparer i brændstof og hvad de koster i drift og vedligeholdelse er der kun få erfaringer med, og derfor kan busoperatørerne ikke tilbyde konkurrencedygtige priser på hybridbusser, når busdriften sendes i udbud.
Det vil København og Trafikselskabet Movia lave om på med et forsøg, hvor fire hybridbusser i to år skal køre rundt og samle erfaringer, så økonomien ved hybriddrift bliver til at regne med:
- København er en grøn by med cykelstier og et godt kollektivt net af bus, tog og metro. Men den grønne udvikling skal fortsætte, og forhåbentlig vil dette forsøg føre til masser af hybridbusser fremover - og et endnu renere København, siger næstformand i Borgerrepræsentationen Jesper Christensen (S).
Forskellige teknologier
I løbet af forsøget vil busserne blive afprøvet i forskellig trafik - som A-bus i centrum af København, som forstadsbus, som landbus, og som S-bus på motorvejen. Forsøget gennemføres af Movia i samarbejde med busleverandørerne MAN og Volvo samt busoperatørerne City-Trafik og De Blaa Omnibusser, og det finansieres af Københavns Kommune og af puljemidler fra Trafikstyrelsen.
MAN og Volvo benytter to forskellige hybridteknologier, og forsøget vil altså også vise fordele og ulemper ved henholdsvis parallel og seriel hybridteknologi. Begge bustyper lagrer energi ved nedbremsninger og genbruger denne, når bussen sættes i gang fra rødt lys eller fra et stoppested. Derved kan bussernes dieselmotorer slukkes ved lave hastigheder. Ved begge teknologier standser dieselmotoren, når bussen holder stille, hvis der er opsamlet strøm nok. Derefter starter bussen lydløst på el til mellem 20-30 km/t, hvor dieselmotoren automatisk sætter i gang.
Mindre forurening
Ved at genbruge bremseenergien forventes det, at busserne kan spare op til 30 pct. brændstof og reducere både CO2, støj og forurening betragteligt.
- Movias busser bruger i omegnen af 50 mio. liter diesel om året, så selv små forbedringer vil have stor samlet effekt. Og da hybridteknologierne især begrænser dieseldriften ved lave hastigheder og ved accelerationer fra stoppesteder og lyskryds, er det netop der, hvor der er flest mennesker, at forureningen og støj bliver mindsket mest til gavn for flest, forklarer administrerende direktør Dorthe Nøhr Pedersen, Trafikselskabet Movia.
Alle resultater fra forsøget bliver frit tilgængelige, og andre danske trafikselskaber og busoperatører kan således også drage nytte af forsøget.
srl
Foto: http://www.flickr.com/photos/loozrboy/with/5101026024/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.