
KØBENHAVN: Det viser den undersøgelse, som Catinét har lavet for Københavns Kommune. For tredje år i træk står luftforurening øverst på københavnernes liste over vigtigste miljøproblemer. Det bekymrer Ninna Thomsen, sundhedsborgmester (SF):
- København skal være en sund storby, så vi er nødt til at tage problemerne med luftforurening alvorligt. Københavns Kommune har gjort en meget væsentlig indsats for at forebygge problemer med luftforurening. Men vi kan ikke selv løse hele opgaven. Derfor må Christiansborg tage københavnernes sundhed alvorligt og ændre den lovgivning, der står i vejen for, at vi kan indføre trængselsafgifter i København. Det ville være den enkleste måde at gøre noget ved problemet på.
Regeringen må også på banen
Københavnerne har grund til bekymring, hvis ikke de trafikale problemer i København håndteres. For mens luftens indhold af stoffer som bly, kulilte (CO) og svovldioxid i dag ligger langt under gældende grænseværdier, så ser det værre ud med trafikrelaterede forurening med kvælstofoxider og med ultrafine partikler.
Op mod 90 pct. af luftforureningen i de mest trafikerede gader fx på H. C. Andersens Boulevard vurderes at stamme fra biltrafikken. Og indholdet af kvælstofdioxid i den københavnske luft ligger fortsat over den grænseværdi, som efter de gældende EU-regler skal være opfyldt fra 2010. Det viser de Københavns Miljøregnskab for 2009. Miljøstyrelsen forventer, at der fortsat vil ses overskridelser på 35 københavnske gadestrækninger i 2010.
- København investerer nu i el- og brintbiler for at mindske luftforureningen. Samtidig får vi sat fart på udviklingen af en klimavenlig infrastruktur, som bidrager til at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad. Men København kan ikke løfte hele opgaven selv. Regeringen skal på banen, siger Bo Asmus Kjeldgaard, teknik- og miljøborgmester (SF).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.