København har en vision om i 2015 at blive verdens miljømetropol - den hovedstad i verden, der har det bedste storbymiljø. En forøgelse af byens grønne områder og elementer er en prioritet i forhold til at nå denne vision.
En park lige om hjørnet
Indenfor de næste 7 år vil kommunen skabe 14 lommeparker og plante 3.000 træer for at skabe grønne områder, gader og forbindelser. Målet er at 90 pct. af københavnerne kan gå til en park, en strand, et naturområde eller et havnebad på under 15 minutter
- Lommeparker er en enestående mulighed for at skabe grønne åndehuller for københavnerne tæt på, hvor vi bor. I lommeparkerne kan man slappe af med en god bog, lege, spille bold eller bare sidde og nyde lidt grønt, siger Klaus Bondam (RV), Teknik-og Miljøborgmester, Københavns Kommune
En lommepark er en lille offentlig park, der typisk er på størrelse med et par boligblokke. Lommeparker etableres ofte på byggetomter og irregulære arealer og giver mulighed for mange forskellige funktioner: simpel afslapning, mødested, grønt byrum at indtage frokosten i, legeplads for børn i nabolaget mv. Lommeparker er ofte skabt omkring et monument, en historisk begivenhed eller personlighed eller i relation til et kunstprojekt.
Fem elementer, der definerer en lommepark
* Størrelse
* Synligt grønt element
* Åbenhed/synlighed
* Afgrænsning og beskyttelse
* Identitet og lokal tilknytning
Mindre end halvdelen af en fodboldbane
En lommepark er typisk mindre end 5.000 m² - mindre end halvdelen af en fodboldbane. Det grønne element skal være tydeligt og prioriteres højt. Gerne med vægt på langsigtede løsninger, dvs. at beplantning og inventar bliver flottere og mere frodigt med tiden.
Lommeparken skal signalere åbenhed og skiltningen skal være positiv og imødekommende. Endelig skal der være fokus på belysningen, så parken også føles tryg at færdes i efter mørkets frembrud.
Et karakteristisk træk ved lommeparker i København er, at de skal ligge imellem andre elementer i byen såsom bygningskroppe, mure eller grønne vægge.
Have sin egen karakter
Det vigtige er, at der er en klar afgrænsning på tre af siderne, så den fremstår som en ”lomme” i omgivelserne. Hver lommepark skal have sin egen karakter og udvikles specifikt til det enkelte sted. Inddragelse af borgere i udviklingen af lommeparken er et vigtigt parameter i forhold til at skabe et lokalt tilhørsforhold.
Udover at skabe lokale grønne åndehuller har etableringen af lommeparker i København også potentiale til at forbedre det overordnede bymiljø. Lokale parker er i stand til at imødekomme folks behov for grønt indenfor gåafstand, så de er mindre tilbøjelige til at køre ud af byen for at få naturoplevelser.
Lokale parker kan med andre ord være med til at mindske trafik og luftforurening i byen. Endvidere kan lommeparker være med til at mindske presset på byens større parker, blandt andet fordi der etableres lokale legemuligheder for børn i lommeparkerne. Det mindskede pres på de store parker kan i bedste fald resultere i, at større grønne områder kan udlægges til vækst- og miljøfunktioner.
I strategien 'Lommeparker, træer og andet grønt' fra maj 2008 kobles etableringen af lommeparker i København sammen med flere grønne gader og stiforbindelser. Visionen er at skabe en grøn hovedstad, der signalerer kvalitet og variation i det grønne, som kan blive en rollemodel for, hvordan fremtidens byer planlægger i forhold til de varslede klimaforandringer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.