
Af Villum Christensen
En del danskere har investeret i lejligheder i Berlin, fordi den trendy tyske hovedstad lokker med billig storbyferie, der kan nås på mindre end en halv dag i bil. Mens tyskerne byder os danskere velkommen med åbne arme og lader os købe fast ejendom på tysk grund, må tyskerne nøjes med at leje et sommerhus på ugebasis i Danmark - dansk lovgivning spænder nemlig ben for, at tyskere og andre udlændinge kan købe fritidshuse i Danmark.
Det er dobbeltmoralsk og ikke mindst dumt, fordi salg af sommerhuse og fritidshuse til udlandet vil sparke gang i ejendomsmarkedet igen og skabe vækst i udkantsområderne. Rigtig positivt, at borgmestrene fra Lolland/Falster området - uden hensyn til partiinteresser - tager bladet fra munden og får den sunde fornuft på dagsordenen. Også selv om moderpartierne hellere vil diskutere grænsebomme og alt hvad vi kan gøre for at 'lukke os inde' i den globaliserede verden.
Stigende priser
Lad os droppe de mange tåbelige regler på fritidshusområdet og i stedet sige: 'Hjertelig velkommen - tak fordi I vil købe ferieboliger i Danmark og holde jeres ferie her hos os.' Der er i dag over 80.000 boliger og lejligheder til salg, og ejendomsmarkedet herhjemme har de seneste år været lidt trægt på grund af finanskrisen.
Hvis adgangen til danske sommerhuse liberaliseres, vil ejendomspriserne ifølge en analyse fra Dansk Ejendomsmæglerforening stige op mod 50 pct. Tænk, hvad det vil betyde for sydhavsøerne - og ikke mindst for sommerhusområder langs den vestsjællandske kyst.
Det er ikke kun restriktionerne på, hvem der må købe fritidshuse, der skal ændres. Også reglerne om, hvornår og hvor tit man må bruge sit sommerhus, og reglerne for helårsbenyttelse af huse og lejligheder i byerne skal afskaffes. Hvorfor er det, at man i Danmark ikke kan bruge sin ejendom, som man har lyst?
Forældede regler
Det giver ikke mening, at man har betalt ejendommen i dyre domme, har skøde på den og betaler ejendomsskat og et væld af driftsomkostninger, men kun må bruge den i sommerhalvåret! Reglen er forældet og fra en tid, hvor et sommerhus var et træskur, der var das i baghaven, og badet foregik under åben himmel. I dag ligner de fleste sommerhuse jo miniparcelhuse.
På samme måde sker der jo heller ikke noget ved, at byboliger bliver benyttet som ferieboliger. Både danskere og udlændinge holder ferie på helt forskellige tidspunkter, og det er ikke alle, der synes, at sommerhusområder langs de danske kyster er den eneste foretrukne ferieform.
Rigtig mange danskere er tiltrukket af boliger tæt på kulturelle seværdigheder, gode shoppingmuligheder og storbylivet generelt - men det er ikke muligt i Danmark i dag, hvorfor mange danskere vender snuden mod Berlin.
MF og erhvervsordfører Villum Christensen (LA)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.