Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Borgmestre ønsker sommerhuse som helårsboliger

Borgmestrene fra flere af landets største sommerhus-kommuner ønsker at lade folk bruge husene hele året. Men ikke uden forbehold
26. JUL 2011 11.30

Af Kim Rosenkilde Nielsen
[email protected]


Ethvert initativ, der kan afhjælpe fraflytningen af borgere, bydes velkommen i flere nordvestjyske-kommuner. Derfor er borgmestrene nu åbne for at lade folk bruge deres sommerhuse som helårsboliger.

- Det er jo en sej kamp at fastholde indbyggere i en kommune som Jammerbugt. Vi holder lige præcis status qou, men vi har omkring 8.500 sommerhuse, og det her kan hjælpe måske os med et par hundrede ekstra indbyggere om året, siger Mogens gade (V), borgmester i Jammerbugt.

Hans kollega i Hjørring er også meget interesseret i at udnytte sommerhusene som et middel til at tiltrække og fastholde borgere.

- Hvis man kan fastholde nogle borgere på den måde, så er det klart, at det er noget man bør overveje meget seriøst, siger Arne Boelt (S).

Han peger på, at Hjørring Kommunen inden for det sidste år har mistet lidt over 300 indbyggere, og at det har kostet kommunen 17,1 mio. kr. i mistet bloktilskud.

- Det er mange penge, så det gør ondt. For vi har jo stadig de samme udgifter til veje og den slags. Så ud fra det perspektiv kan det være meget interessant, siger Arne Boelt.

Også Vesthimmerlands borgmester, Knud Kristensen (K), bakker op om idéen. Men han har et klart forbehold.

- Hvis folk har et sommerhus og ønsker at bo der hele året, så er det fint for mig. Det eneste, der er betingelsen, er, at det ikke må blive en større omkostning for kommunen på hverken den ene eller den anden måde, siger Knud Kristensen.

Begrænsede rettigheder

Efter de nuværende regler kan pensionister få dispensation til at bruge deres sommerhus hele året, hvis det har ejet huset i otte år. Og Knud Kristensen mener, at det kan betyde ekstraudgifter til social og sundhedshjælp, fordi det kan få flere seniorer til at flytte i sommerhuset, når de kan flytte dertil tidligere.

Også Mogens gade og Arne Boelt har forbehold for de ekstraudgifter, som det kan pålægge kommunen, hvis borgere skal bo i sommerhusene fast.

- Skal kommunen så til at stå for gadebelysning, hjemmepleje og alle sådan nogle ting, så begynder jeg at blive mere betænkelig. Jeg mener, at hvis man vil bo ude i naturen med udsigt til havet, så må man også være villig til at løbe den risiko, der følger. Når man så en dag ikke kan klare sig længere uden hjælp, så kan det godt være, at man så må finde en lejlighed inde i byen, siger Arne Boelt.

Hvis Mogens Gade skal åbne sommerhusområderne helt op for helsårbeboelse understreger han, at det vil ske ud fra de almindelige principper for fritidshuse. Kommunen vil ikke begynde at tilbyde yderlig service og naturen skal beskyttes.

Ingen interesse

Det er imidlertide ikke alle borgmestre, der synes, at det bare nærmer sig en god ide frit at lade sommerhusene benytte som helårsboliger. Thmoas Adelskov (S) fra Danmarks største sommerhus-kommune, Odsherred, afviser tanken.

- Det er ikke noget, vi efterspørger. Vi har rigelig mange helårsboliger til salg. Og vi har ikke noget pres for at få flere boliger. Vi har i forvejen mange efterlønner og pensionister, der bosætter sig i sommerhusene, siger Thomas Adelskov.

I Odsherred er der inden for de sidste 20 år kommet markant flere, der bor hele året i et sommerhus, og det slider ifølge Thomas Adelskov på naturen.

- Vi har ikke nogen interesse i at slide mere på vores natur. Ikke fordi vi vil forhindre nogen i at bosætte der, som har ret til det. Men det er heller ikke noget vi efterspørger i større omfang, siger Thomas Adelskov.