Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bent Hansen: - Haarder løber fra udtalelser

Sundhedsministeren peger i sine argumenter for at se på regionernes fremtid på EPJ som en opgave, hvor staten kan gøre det bedre end regionerne
12. AUG 2011 14.13

- Sjældent har jeg hørt en mere absurd argumentation. Regeringen har gang på gang i de sidste 10 år gjort sig kloge på, hvordan vi kan få sammenhængende epj-systemer og hver gang har de måttet kaste håndklædet i ringen - mens vi i mellemtiden har spildt tid og penge med at vente på forkromede løsninger, som aldrig er blevet til noget. Først var det G-EPJ, så skulle alt skrottes og så var det Digital Sundhed. Hvis ikke vi i regionerne selv havde overtaget ansvaret, var vi endt i et sandt kaos, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansn (S).

- Vi har i de sidste fire år formået at konsolidere vores it-systemer i regionerne og samtidig engageret os i et forpligtende samarbejde med hinanden. Vi har en aftale fra 2010 om en klar arbejdsdeling mellem staten og regionerne, hvor os der har ansvaret for patienterne også har ansvaret for, at systemerne fungerer, når personalet skal udføre deres arbejde. Vi har også aftalt ambitiøse mål om en epj i alle regioner i 2013 og har allerede nu givet adgang til journaler på tværs af landet, siger Bent Hansen.

Hovsa-it
De mål og den arbejdsdeling har ministeren så sent som den 28. juni 2011 skrevet til Statsrevisorerne, at han er tilfreds med den aftale, som blev indgået i 2010 og, at den vil bidrage til at opfylde målsætningerne for sundheds-it.

At Bertel Haarder nu vil sætte sin eget ministerium i spidsen, gør bare denne argumentation endnu mere barok, mener regionerne.

- Ministeren må kende sit ministerium så godt, at han ved, at de ikke kan levere varen. I mange år har vi på sygehusene levet med statslige hovsa-it-løsninger helt uden koordination mellem de tre styrelser i Sundhedsministeriet og umulige indberetningssystemer, der sinker personalet eller går ned, når de skal bruges i en travl hverdag. Det var regionerne, der ved sidste års aftale om sundheds-it måtte insistere på at få ministeriet til at love at samle deres egne it-systemer og professionalisere driften Men vi har ikke set nogen forbedringer endnu, siger Bent Hansen