Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Begge de hidtidige ledende overlæger på Diagnostisk Center i Silkeborg er nu fortid.
Foto: Hospitalsenhed Midt

Ballade i Silkeborg får overlæge til at sige op

Mens den fyrede overlæge Ulrich Fredberg blev hyldet på byens torv torsdag, meddelte regionen, at hans tidligere kritiker forlader hospitalet.

MIDTJYLLAND: Begge ledende overlæger på Diagnostisk Center i Silkeborg er nu fortid.

Den medicinske ledende overlæge Ulrich Fredberg blev reelt fyret for to måneder siden for at have insisteret på at bruge lavdosis-scanninger ved undersøgelser af lungepatienter. Den røntgenfaglige ledende overlæge Lasse Nørgaard har nu selv bedt om at få et andet job og forlader Silkeborg til fordel for et overlægejob på hospitalet i Viborg.

Lasse Nørgaard er af Ulrich Fredbergs støtter blevet kritiseret for at have medvirket til at underløbe den populære overlæge, fordi det blandt andet var ham, der gjorde hospitalsledelsen opmærksom på, at Sundhedsstyrelsens skærpede retningslinjer om scanninger ikke blev fulgt på centret.

Kritikken er især kommet fra de medicinske læger, mens Lasse Nørgaard har hentet støtte fra en del af centrets radiologiske læger.

Tonen i debatten har indimellem været hård, blandt andet blev Lasse Nørgaard omtalt som 'Lasse Lus' i en satirisk Hitlervideo, som anonyme lagde på Youtube, og hvor regionens koncerndirektør Ole Thomsen blev omtalt som 'Ole Tosse'.

Om sagen
Ulrich Fredberg blev fyret for ikke at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer om brug af fuld CT-scanning ved selv den mindste mistanke om lungekræft. Han og andre har bestridt fornuften i retningslinjerne. Desuden har der været samarbejdsproblemer mellem ham og ledelsen i Hospitalsenhed Midt.

 

- Det var mit håb, at jeg kunne være med til at videreudvikle fagligheden i Røntgen og Skanning og bidrage til samarbejdet i Diagnostisk Center sammen med mine medarbejdere. Men både for Diagnostisk Center og for mig selv har de sidste syv måneder været udfordrende, forklarer Lasse Nørgaard i en pressemeddelelse fra Hospitalsenhed Midt.

- Jeg tror ikke længere på, at samarbejdet i Diagnostisk Center kan lykkes med mig som ledende overlæge, og jeg har derfor bedt hospitalsledelsen om at overgå til en anden stilling i Hospitalsenhed Midt, fortsætter han.

Borgmester talte for Fredberg

Nogenlunde samtidig med, at Hospitalsenhed Midt lagde pressemeddelelsen om jobskiftet på sin hjemmeside, var Ulrich Fredberg torsdag centrum for endnu en hyldest, denne gang på torvet i Silkeborg, hvor omkring 100 mennesker ifølge DR Østjylland deltog i en demonstration arrangeret af gruppen Støt Silkeborg Sygehus. Gruppens mål er blandt andet at få Fredberg genansat og hospitalsledelsen fyret.

Ulrich Fredberg, som udover at være overlæge også er medlem af regionsrådet for Venstre, blev blandt andet hyldet af borgmesteren i Silkeborg, Steen Vindum (V). 

- Det arbejde, som Ulrich Fredberg har lagt på sygehuset i mange år, og den kultur og det ry, han har fået skabt, er vi mange, der er stolte af. Det har været innovativt og en god løsning, og det er noget, som både praktiserende læger og mange forskere har bakket op om. Og hvis man kan lære noget af det andre steder, dukker vi ikke nakken i Silkeborg, sagde han ifølge DR i en tale.

Arbejder på at forbedre samarbejde

Demonstranterne i Silkeborg får dog næppe opfyldt deres ønske om at få Ulrich Fredberg genansat.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har flere gange understreget, at man nu ser fremad og forsøger at få genetableret et godt samarbejde på Diagnostisk Center og mellem centret og hospitalsenhedens ledelse.

Blandt andet har regionens forretningsudvalg hyret en ekstern konsulent til at hjælpe med opgaven. Det er forhandlingsrådgiver Søren Viemose, som onsdag gav forretningsudvalget en foreløbig status om arbejdet.

Afløser skal findes 

Overlæge Mikkel Gjesing Callsen, som har været en af Fredbergs støtter på centret i Silkeborg, blev i maj konstitueret som hans afløser. Hospitalsledelsen og centerledelsen skal nu aftale nærmere om, hvordan man rekrutterer en afløser for Lasse Nørgaard til den anden overlægestilling i centerledelsen. Tredje person i ledelsen er oversygeplejerske Knirke Thomsen.

- Vi er i tæt dialog med centerledelsen om, hvordan vi arbejder for at gøre Diagnostisk Center til en god arbejdsplads for både røntgenfagligt og medicinsk personale. Et tværfagligt samarbejde mellem medicin og radiologi er centralt for Diagnostisk Centers virke og afgørende for, at centret fortsat kan udvikle innovative patientforløb, siger lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt Claus Brøckner Nielsen i pressemeddelelsen.