Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
I Viborg har et stort antal ansatte på børneafdelingen flere gange sendt bekymringsbreve til ledelsen om manglende dialog og samarbejde. Nu har den ledende overlæge sagt op.
Foto: Morten Dueholm, Ritzau Scanpix.

Efter protester i både Viborg og Silkeborg:
Samarbejdsklimaet på alle midtjyske sygehuse skal undersøges

Er der plads til at være kritisk, eller er ytringsfriheden truet? Det skal det næste halve år undersøges på alle arbejdspladser i Region Midtjylland. Samtidig har kritiseret ledelse i Viborg sagt op.

MIDTJYLLAND: Det knirker så meget med samarbejdet på flere midtjyske sygehuse, at der det kommende halve år skal laves en evaluering af samarbejdet på samtlige arbejdspladser i regionen. Det foreslår formandskabet i Regions-MED, som består af regionsdirektør Pernille Blach Hansen, kredsformand hos DSR Anja Toftbjerglund Laursen og FOA-sektorformand Jette Ohlsen.

'Gennem de seneste dage er der udtrykt bekymringer med hensyn til, om ytringsfriheden og retten til at fremsætte kritik er under pres i dele af Region Midtjyllands organisation,' skriver de i en fælles meddelelse.

Hermed henviser de blandt andet til de mange medarbejderprotester i Silkeborg over fyringen af ledende overlæge Ulrich Fredberg, men også til forholdene på børneafdelingen i Viborg, hvor ansatte flere gange har protesteret over arbejdsmiljøet.

Hel ledelse fratræder efter kritik

Senest sendte 87 ansatte for to uger siden et bekymringsbrev til hospitalsledelsen. Det fik sent fredag en af de kritiserede, ledende overlæge Jette Hoffmann-Petersen, til at sige op. Hun tiltræder en stilling som overlæge i Randers og har fået uddannelsesorlov, indtil hun tiltræder der, oplyser regionen. Hun er den fjerde ledende overlæge på afdelingen siden 2016 og blev ansat i jobbet for et år siden af ledelsen for Hospitalsenhed Midt.

Efterfølgende har også oversygeplejerske Lotte Niebur, som har udgjort den anden halvdel af ledelsen på afdelingen, bedt om at træde ud af ledelsen, oplyser regionen.

Uroen i både Silkeborg og Viborg har fået tidligere ansatte på sygehusene og flere lederskribenter til at stille spørgsmålstegn ved, om der reelt er ytringsfrihed for personalet.

Blandt andet skriver fire tidligere speciallæger på afdelingen i Viborg i et læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad, at de ser ledelsen af Hospitalsenhed Midt som ansvarlig for en negativ spiral på børneafdelingen, og at de ikke oplever, at ledelsen kommer personalet i møde.

Lokale udfordringer

Men der er ytringsfrihed, forsikrer MED-udvalgets formandskab med regionens øverste embedsmand i spidsen. 

'På en stor arbejdsplads som Region Midtjylland med omkring 30.000 ansatte vil der af og til være udfordringer og samarbejdsproblemer på nogle af vores arbejdspladser, som vi må forsøge at håndtere på bedst mulig vis. Enkeltstående problemer og lokale udfordringer kan ikke bruges til at kendetegne hele organisationen og vores 30.000 kollegers adfærd og samarbejde,' skriver de.

Alligevel foreslår udvalget altså, at alle arbejdspladser i regionen de næste seks måneder skal evaluere samarbejdet og dialogen i hverdagen.
 
'Vi ønsker at afdække, hvordan vi i dag udlever Region Midtjyllands værdi om dialog og få input til, hvad vi eventuelt kunne gøre bedre,' hedder det.

Samtidig opfordres både medarbejdere og ledelse til at bruge MED-systemet, når der er problemstillinger, der er behov for at 'løfte op', og at man viser tålmodighed, så der er tid til at søge at løse problemerne.