Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

SF siger lodret nej til tvangs-udbud

Og Socialdemokraterne har sammen med SF og EL fremsat et beslutningsforslag, der skal sætte en stopper for regerigens ønske om art diktere kommunerne en bestemt andel af konkurrenceudsættelse

Regeringen holder kommunerne i jerngreb og dynger dem til med bunker af øget bureaukrati. Det mener SF som reaktion på, at regeringen med deres nye konkurrencepakke vil tvinge kommunerne til mere udbud.

- Kommunerne kommer i spændetrøje, når regeringen nu vil tvinge mere udbud og bureaukrati ned over kommunerne. De taler om selvstyre og frihed, men strammer samtidig grebet om kommunerne - i en grad der ikke hører hjemme i et demokrati, siger SF's kommunalordfører Meta Fuglsang.

- Jeg vil advare kraftigt imod, at regeringen lægger endnu flere restriktive, bureaukratiske krav ned over kommunerne med særlige måltal på 31,5 pct. Der er ikke noget i vejen med mere udbud, men udbud er bestemt ikke svaret på alt. Og slet ikke i udkantskommuner, hvor der ikke er et lukrativt marked for private udbydere. Her er udbud ofte en lang og besværlig proces, der koster kommunerne dyrt, uden at det ender med en god aftale om en billigere og bedre service, understreger Meta Fuglsang

- Kommunerne ved godt selv, hvornår det er en god forretning at konkurrenceudsætte. De har ikke brug for at blive pisket rundt i manegen med øget tvang. SF vil i en ny regering afskaffe det tvungne udbud i kommunerne, så den enkelte kommunalbestyrelse selv tilrettelægger deres udbudspolitik. De skal have lov at slippe for udbud på områder, hvor erfaringer viser, at det ikke betyder billigere og bedre service, men blot tager tid fra borgeren, siger Meta Fuglsang.

Socialdemokraterne sagde i sidste uge også blankt fra overfor tvungen konkurrenceudsættelse. Partiet fremsatte samtidig- sammen med SF og EL et konkret forslag, der skal sætte en stopper for regeringens krav til kommunerne.

Mangler systematisk viden
- Regeringen vil tvinge kommunerne til at konkurrenceudsætte en større og større del af deres opgaver. Det er betonliberalisme af værste skuffe. Vi mener, at kommunerne selv kan vurdere, hvornår konkurrenceudsættelse vil føre til lavere priser eller bedre service, derfor vil vi afskaffe de rigide krav til konkurrenceudsættelse, siger Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn.

Et element i forslaget er, at Socialdemokraterne ønsker, at et ekspertudvalg skal undersøge fordele og ulemper ved konkurrenceudsættelse indenfor forskellig opgaveområder.

- Vi mangler simpelthen systematisk viden om konsekvenserne ved konkurrenceudsættelse, derfor vil det være godt at få området kulegravet, siger Rasmus Prehn.

mou