
Den 11. januar 2022 ankommer en mand til et unavngivet hospital i forbindelse med en aftalt tid. Ved receptionen bliver han bedt om at fremvise coronapas. Manden oplyser, at han af helbredsmæssige årsager er fritaget for coronapas. Han bliver nægtet adgang, da midlertidige restriktioner på grund af covid-19 i form af fremvisning af coronapas er gældende.
Manden klager siden til Ligebehandlingsnævnet. Han påstår, at han er blevet forskelsbehandlet på grund af sit handicap, da han på tidspunktet er fritaget for coronapas, men fortsat bliver nægtet adgang. Til ligebehandlingsnævnet har manden fremlagt en kopi af lægelige oplysninger, hvoraf det fremgår, at han havde et næsetraume som cirka 10-12-årig, og at han har dårlig luftpassage.
Men må hospitalet afvise manden? Det har nævnet truffet afgørelse om, og konklusionen er klar: Manden har ikke været udsat for forskelsbehandling.
Ikke tilstrækkelig lang varrighed
Ligebehandlingsnævnet behandler klager over forskelsbehandling på grund af handicap uden for arbejdsmarkedet efter lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap – også kaldet handicapdiskriminationsloven.
Det fremgår af handicapdiskriminationsloven, at ingen må udsætte en anden person for direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af dennes handicap. Forbuddet mod forskelsbehandling gælder for al offentlig og privat virksomhed på alle områder i samfundet. Forbuddet gælder dog ikke for udøvelse af aktiviteter af rent privat karakter.
I denne sags vurdering lægger nævnet vægt på, at barrieren i form af kravet om fremvisning af coronapas ikke havde en tilstrækkelig lang varighed til at være omfattet af beskyttelsen i handicapdiskriminationsloven.
Nævnet vurderer samtidig, at hospitalet ikke har handlet i strid med handicapdiskriminationsloven uanset klagers helbredsmæssige gener. Der er ikke fundet anledning til at foretage en nærmere vurdering af, om klager er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.
Manden får derfor ikke medhold i sin klage, lyder det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.