REBILD: I kommunens første år så det ikke godt ud med miljøgodkendelserne til husdyrproduktion. I lighed med mange andre kommuner havde Rebild en stor pukkel af sager - i starten af 2009 var der ca. 100 ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug.
En del af forklaringen på denne pukkel var, at reglerne om miljøgodkendelse af husdyrbrug var blevet ændret ved kommunesammenlægningen. Samtidig indførte staten et digitalt ansøgningssystem, som alle var forpligtet til at bruge.
Uklar lov og stigende antal sager
Lovgivningen viste sig at være uklar og kompleks, og ansøgningssystemet rummede flere fejl og mangler. I kombination med en rivende udvikling i landets husdyrproduktion førte det til, at kommunerne ikke afgjorde ansøgninger om miljøgodkendelse af husdyrbrug i samme takt, som de kom ind. Der opstod derfor en pukkel af sager i kommunerne.
Også Rebild havde fra starten havde undervurderet opgavens omfang, fortæller formand for Teknik- og Miljøudvalget, Gert Fischer (V):
- Vi forventede, at vi kunne løse opgaven med de ressourcer, der var afsat i de gamle kommuner, men det viste sig, at det var en omfattende opgave, vi overtog fra amterne. Byrådet har derfor tilført området flere ressourcer: Først en pulje på 800.000 kr., til ekstern konsulentbistand, men det viste sig desværre, at det ikke var den rigtige løsning. Byrådet opnormerede derfor 1. januar 2009 området, hvorved vi kom på niveau nabokommunerne.
Kompensation på 1. mio. kr.
Om forløbet siger Gert Fischer (V):
- Regeringen og KL indgik en aftale om, at kommunerne mod økonomisk kompensation skulle afgøre et bestemt antal sager inden 1. oktober 2010. Vi fik 1 mio. kr. under forudsætning af, at vi inden 1. oktober 2010 behandlede 85 ansøgninger. Vi nåede op på 98 sager inden fristens udløb, så det er et meget flot resultat.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.