
Det er mindre end et år siden, Danmarks Lærerforening sidst greb til det forholdsvis dramatiske træk at indkalde til ekstraordinær kongres. Men de forestående overenskomstforhandlinger, hvor de offentlige arbejdsgivere ventes at gå til stålet i forsøget på at fjerne lærernes arbejdstidsaftale og få mere undervisning ud af lærerne, har sammen med regeringens udspil til folkeskolereform fået formand Anders Bondo Christensen og DLF's hovedstyrelse til at vurdere det som nødvendigt.
Lærerne holdt ordinær kongres for mindre end tre måneder siden, 12.-13. september i år. Og så indkaldte DLF til en ekstraordinær kongres 18. februar i år. Det var på et tidspunkt, hvor en række udædvanligt hårde angreb på lærernes arbejdstidsaftale og ansvar for de forholdsvis ringe resultater, danske skoleelever opnåede i internationale målinger, havde rystet lærerne.
Angrebene på lærerne kom fra både KL og regeringen, og var måske blot et forspil til den situation, der nu tegner sig for lærerne op til de egentlige overenskomstforhandlinger begynder i januar. Som begrundelse for den ekstraordinære kongres for 10 måneder siden sagde Anders Bondo dengang:
- Det er et alvorligt skridt at indkalde til en ekstraordinær kongres, men vi er nødt til at samles for at diskutere kvalitet i folkeskolen, både centralt og lokalt. Lærerne skal leve op til folkeskoleloven og skabe en god folkeskole, men hvem deler det ansvar med os?
- I lyset af de signaler, som KL sender for tiden, er det meget svært at se, at de er parate til at påtage sig det ansvar, sagde Anders Bondo til folkeskolen.dk.
Lærernes ekstraordinære kongres finder sted 8. januar i Bella Center i København.
'Det kommende forår vil både bringe en reform af folkeskoleloven og fornyelse af lærernes overenskomst med kommunerne. Derfor holder Danmarks Lærerforening ekstraordinær kongres den 8. januar 2013. Målet er at skabe et forløb, der er præget af dialog om, hvordan man bedst muligt sikrer kvalitet i undervisningen i den kommende folkeskolereform,' hedder det i en kortfattet pressemeddelelse fra DLF.
Der er ingen tivl om, at lærerne er helt på det rene med, at modparten agter at sætte hårdt mod hårdt i de forestående forhandlinger. I kuliserne har der længe været talt om, at holdningen hos arbejdsgiverne i stat og KL er, at nu skal slaget slås. Og skulle det komme så vidt, så er arbejdsgiverne villige til at tage et opgør på linie med f.eks. Margaret Thatchers opgør med minearbejderne, som den engelske regent endte med at knuse.
Så sent som 13. december samlede DLF samtlige sine 55.000 medlemmer til en fælles drøftelse af situationen ved samtidige faglige møder rundt om på landets skoler.
Billede: Ulrik Jantzen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.