I sidste måned annoncerede Finansministeriet, at der skal spares mindst 5,5 mia. kr. på administration i det statslige frem mod 2030. Omregnet svarer det til 6.500 fuldtidsansatte, hvis der var tale om rene besparelser på medarbejdere.
Besparelserne skal ifølge regeringen om muligt også findes andre steder end på stillinger, og skal i sidste ende gavne blandt andre Forsvaret og politiet.
- Over de seneste år har vi øget antallet af ansatte i blandt andet politiet og Forsvaret. Det har været fornuftigt. Men det statslige bureaukrati er samlet set vokset i et omfang, der gør det nødvendigt at sætte ind, udtalte finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.
Men nu skyder bureaukratiet tilbage.
I en undersøgelse som Djøf har har lavet blandt 2.117 medlemmer, der arbejder i styrelser og departementer, svarer tre fjerdedele, at de bruger det meste af deres arbejdstid på at betjene en minister, Folketinget eller direktionen, 84 pct. af de adspurgte mener, at politikerne ikke har forståelse for, hvad det kræver af embedsværket at betjene ministeren med svar på spørgsmål fra Folketinget, og fire ud af fem oplever, at beslutningsprocesser trækker unødigt ud, når sager skal koordineres med andre ministerier.
- Politikerne udviser ikke den nødvendige forståelse eller respekt for, hvad det kræver af embedsmændene, siger Johanne Nordmann, der er formand for Djøf Offentlig, til Berlingske.
Hun udtrykker desuden en bekymring for, at regeringen blot ender med at fjerne ressourcer og medarbejdere uden at fjerne opgaver, når man skal skære i bureaukratiet.
- Det vil betyde, at vores medlemmer bare skal løbe endnu stærkere. Vi bliver nødt til at se på, hvordan man også i centraladministrationen kan få et arbejdsliv med en god balance og fleksibilitet.
En analyse fra SMVdanmark viste tidligere i år, at antallet af akademikere i den offentlige administration er steget med 66 pct. gennem de seneste ti år.
Ifølge analysen er antallet af ansatte med en lang videregående uddannelse i den offentlige administration vokset fra 31.500 i 2013 til 52.400 i 2023.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.