dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Det er ikke kun antallet af akademikere der er steget i den offentlige administration, men også antallet af ansatte samlet set.
ChatGPT/DK Nyt

Antallet af akademikere er steget markant

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at antallet af akademikere i den offentlige administration er steget med 66 pct. gennem de seneste ti år.

I dag er der 66 pct. flere akademikere i den offentlige administration sammenlignet med i 2013.

Det viser en analyse fra SMVdanmark.

Ifølge analysen er antallet af ansatte med en lang videregående uddannelse i den offentlige administration vokset fra 31.500 i 2013 til 52.400 i 2023.

Den største stigning fandt sted fra 2020 til 2021, hvor antallet voksede med 7,5 pct., hvilket delvist kan tilskrives en øget efterspørgsel på specialiseret viden under Covid-19-pandemien.

Hver tredje offentligt ansatte i administrationen har nu en lang videregående uddannelse, hvilket dermed er den mest almindelige uddannelsesbaggrund i denne del af den offentlige sektor.

"Et wake-up call"

Samtidig med denne udvikling er andelen med en øvrig uddannelsesbaggrund i administrative stillinger faldet. I 2013 havde halvdelen af de ansatte en øvrig uddannelsesbaggrund, mens dette tal i 2023 er faldet til lidt over en tredjedel.

- Det her er et wake-up call. Skiftende regeringer har talt om afbureaukratisering i årevis, men det modsatte sker. Vores analyse viser, at Djøf-festen bare fortsætter ufortrødent, siger Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark.

Udover flere medarbejdere med akademisk baggrund er antallet af medarbejdere generelt steget markant. Fra 2013 til 2023 er der sket en stigning på 19.200 personer, hvilket svarer til to ansatte pr. 1.000 indbyggere. 

Væksten har været konstant siden 2016, og i 2023 nåede antallet af medarbejdere det højeste niveau nogensinde registreret – en stigning på 17 pct. på 7 år, svarende til 22.700 personer.

Voksende bureaukrati

Analysen peger også på, at udviklingen ikke er en midlertidig tilpasning, men strukturel. Og ifølge Jesper Beinov har den store vækst af de såkaldte kolde hænder flere konsekvenser.

- Udviklingen er problematisk af flere grunde. For det første er de mange kolde hænder dyre i drift. Det her koster milliarder af kroner bare i lønudgifter. For det andet er de kolde hænder en del af et voksende bureaukrati, som vores virksomheder lider under. Og for det tredje så viser udviklingen, at det offentlige opsuger en stigende del af arbejdsstyrken i en tid, hvor mangel på arbejdskraft er et stort problem i den private sektor, siger han.

Han tilføjer, at hvis samfundet skal lykkes med at styrke forsvaret, sikre kernevelfærd og skabe bedre vilkår for virksomheder, skal udviklingen vendes. 

Læs hele analysen her.

SRS

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/antallet-af-akademikere-er-steget-markant

GDPR