Endnu et alvorligt forhold føjer sig til rækken af problemer, der har ramt det skandaleombruste bosted Amanacare. I månedsvis har bostedet været centrum for afsløringer fra TV2 Østjylland og omfattende kritik fra eksperter.
Nu viser dokumenter, TV2 Østjylland har modtaget aktindsigt i, at Østjyllands Politi udtrykker bekymring. Det drejer sig om, at en ansat har "tætte forbindelser til det kriminelle miljø".
Det skriver Østjyllands Politi i et brev til Socialtilsyn Midt.
Firmaet Amanacare er et såkaldt ikke-godkendt botilbud, der har haft udsatte børn i varetægt - blandt andet i et hus i den lille landsby Homå ved Grenaa.
TV2 Østjylland har blandt andet afsløret, hvordan flere har været anbragt ulovligt under kritisable forhold.
"Meget opsigtsvækkende"
Direktøren for Amanacare, Mahmoud Halloum, ønsker ikke at stille op til interview om sagerne.
- Jeg er ikke bekendt med de påståede forhold og har fuld tillid til myndighederne. Såfremt der havde været grundlag, ville politiet allerede have reageret. Vi indhenter naturligvis altid straffeattester og børneattester på vores ansatte, skriver Mahmoud Halloum i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.
I et bekymringsbrev beskriver politiet en konkret ansat hos firmaet Amanacare med følgende ord:
- Østjyllands Politi er blevet bekendt med, at x på det sociale tilbud AmanaCare ApS [...] har tætte relationer til det kriminelle miljø.
Politiets henvendelse kommer i kølvandet på en lang række alvorlige afsløringer om virksomhedens ledelse og drift.
- Det er meget opsigtsvækkende, at politiet retter henvendelse i sådan en sammenhæng her, så det indikerer i hvert fald, at politiet er meget bekymret, siger Eva Naur, lektor i socialret ved Aarhus Universitet.
Hun betegner det som potentielt dybt problematisk, at personer med kriminelle relationer overhovedet kan få adgang til nogle af samfundets mest sårbare grupper.
- Det er et faresignal, hvis man har nogle medarbejdere, som har kontakter i det kriminelle miljø, lyder det fra Eva Naur.
Oplysningerne har Østjyllands Politi sendt til både Aarhus Kommune og Socialtilsyn Midt.
- Når politiet henvender sig med sådan en oplysning, så skal man selvfølgelig undersøge, om der er grund til at være betænkelig ved den her medarbejder, fordi det er en medarbejder, der har daglig kontakt med svage borgere, forklarer Eva Naur og fortsætter:
- Og derfor kan det ikke nytte noget, hvis vi har en medarbejder, der måske selv er kriminel eller har så tætte relationer i det kriminelle miljø, at det kan blive en risiko for borgerne.
Afviser at stille op til interview
Som TV2 Østjylland tidligere har afdækket, er det egentlig firmaet Akut-anbringelse.dk, som flere kommuner har betalt millioner af kroner til - for at passe på de anbragte borgere.
Men opgaven har i flere tilfælde været udliciteret til Amanacare - uden familier eller kommune var klar over det. Og det er denne virksomhed, som nu sættes i forbindelse med det kriminelle miljø.
TV2 Østjylland har forelagt oplysningerne for direktør i Amanacare Mahmoud Halloum og Michael Thomsen, direktør i Akut-anbringelse.dk. De afviser begge at stille op til interview.
- Jeg er overbevist om, at politiet og Socialtilsynet har håndteret den igangværende henvendelse professionelt og efter deres interne procedurer. Jeg hæfter mig ved, at der ikke er rettet direkte henvendelse i den forbindelse.
- Jeg har ikke yderligere at tilføje, skriver direktør for Akut-anbringelse.dk Michael Thomsen i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.
TV2 Østjylland har spurgt Østjyllands Politi ind til deres bekymringer om Amanacare.
Østjyllands Politi har dog ikke mulighed for at svare på spørgsmål, der handler om bekymringsbrevet sendt til Socialtilsyn Midt eller på spørgsmål om navngivne personer eller virksomheder.
- Vi kan ikke kommentere på, hvorvidt der er konkrete sager under efterforskning i relation til nævnte personer eller virksomheder, skriver kommunikationsrådgiver Anne Tiedemann fra Østjyllands Politi i et skriftligt svar.
Bekymret borgmester
I CVR-registret holder Amanacare til i Aarhus V, men virksomheden har gennem længere tid brugt et hus i Homå ved Grenaa til anbringelser.
Det bekymrer borgmester i Norddjurs Kommune Kasper Bjerregaard (V).
- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, at vi står i en situation, hvor vi risikerer, at der er sådan et botilbud, der bliver etableret her, uden vi bliver orienteret. Det har jeg sagt tidligere, og det vil jeg rigtig gerne holde fast i, lyder det fra borgmesteren, der tidligere har henvendt sig til social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) med problemet.
Da Amanacare er et såkaldt ikke-godkendt botilbud, falder det uden for Socialtilsynets kontrol. Norddjurs Kommune har heller ikke handlemuligheder.
- Jeg kan ikke rigtig gøre noget ved det, fordi man kan lave de her tilbud, hvis man vil. Det er bare en træls situation og en klart uacceptabel situation at stå i, siger Kasper Bjerregaard.
Politianmeldt af kommune
Oplysningerne om mulige kriminelle relationer kommer oven i en række afsløringer af, at Mahmoud Halloum og Michael Thomsen har givet falske oplysninger og titler til kommuner.
Det har ført til, at de er blevet politianmeldt af Ringsted Kommune, som betalte ti millioner kroner for, at de skulle passe på tre akutanbragte børn.
Kommunen anklager ledelsen for at have “manipuleret og ført dem bag lyset” i forbindelse med anbringelserne, der er blevet dømt ulovlige af Ankestyrelsen.
Et af de børn, 12-årige William, har fortalt til TV2 Østjylland om en utryg og voldsom tid på bostedet - en tid præget af svigt, skældsord og talrige flytninger.
- De kaldte mig taber og fede svin, har William blandt andet fortalt i et tidligere interview.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.