Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommuner skal stå for to ugentlige test på skoler
For to uger siden kom de yngste årgange tilbage i skole, og på onsdag får de ældste at vide, om de også får lov at vende tilbage på mandag.
Foto: Ernst Van Norde, Ritzau Scanpix

Kommuner skal stå for to ugentlige test på skoler

Borgmestre har fået til opgave at forberede sig på genåbning af grundskolen. Minister roser kommunernes test af personale.

Landets borgmestre er blevet bedt om at være klar til at kunne teste personale og elever to gange om ugen, når samfundet åbnes yderligere.

Det er meldingen fra en række borgmestre, som mandag formiddag har været til møde om skoleåbning og teststrategi med diverse ministre.

De nuværende coronarestriktioner udløber i denne uge, og i øjeblikket er det kun elever i 0.-4.-klasse, som modtager fysisk undervisning.

Men inden for kort tid er det muligt, at der kan komme flere elever på skolernes gange, fortæller John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund.

- Det tyder i hvert fald på en gradvis genåbning af folkeskolerne, som de satser på 1. marts. Der er ikke nogen konkret melding på det. Den forventer de at kunne give onsdag. Det hænger sammen med, at regeringen først her til morgen har fået de sidste beregninger, den skal bruge for at træffe beslutningen, siger han.

Der blev på mødet ikke præciseret, hvorvidt det i givet fald vil være alle elever eller eventuelt kun afgangselever, som kan vende tilbage. Eller om første fysiske skoledag vil blive 1. marts.

- Man ved det ganske enkelt ikke, siger John Brædder.

Mobile test skæres ned

Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), bekræfter på Facebook, at der fra 1. marts skal testes to gange ugentligt.

- Det bliver kommunens ansvar at teste på grundskolerne (fra 0.-10.-klasse.), også fri- og privatskoler. De mobile teststeder, som ikke har været den store succes, bliver skåret kraftigt ned, skriver Wilbek.

Ifølge borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler (K) holder regeringen dog fortsat kortene tæt til kroppen.

- Der er en forventning om, at der bliver en begrænset genåbning af samfundet - noget landsdækkende, noget regionalt - men vi har ikke fået en præcis viden om, hvad der kommer til at blive lukket op, siger han.

John Brædder tolker mødet, som om der arbejdes hen imod en regional genåbning. Men der blev ikke sagt noget specifikt på mødet om detailhandlen, oplyser Guldborgsund-borgmesteren.

- Min fornemmelse er, at man går efter grundskolerne først, og så vurderer man nøje i forhold til detailhandlen bagefter.

Brug for retningslinjer

På mødet understregede flere af borgmestrene, at man har brug for konkrete retningslinjer hurtigst muligt, fortæller Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), til TV2 News.

- Hvad hvis nogle forældre ikke vil have, at vi tester deres børn, hvordan håndterer vi så det? Vi har brug for præcise retningslinjer, så vi kan komme i gang med at planlægge, siger han.

Fra regeringen var det sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samt Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister, som deltog ved mødet.

Fungerer godt

Hækkerup siger efter mødet, at han ikke tror, at der er mulighed for at åbne i hele Danmark 1. marts, men dog nogle steder.

- Test er en utrolig vigtig ingrediens i det at kunne åbne samfundet igen. Nu har vi haft åbnet for 0.–4.-klasse, hvor kommunerne har etableret testkapacitet i forhold til personalet. Det har faktisk vist sig at fungere ret godt, og det er i virkeligheden det system, man bygger videre på, siger Hækkerup.

Regeringen har samtidig diskuteret muligheden for at få testkapaciteten op på et niveau, hvor man kan lave en fuld genåbning af Danmark.

- Vi har talt med kommunerne om at lave en testkapacitet, der er så stor, at man kan åbne det hele. Sådan kommer det næppe til at gå, men så er man forberedt til det, der måtte være sundhedsmæssigt belæg for at åbne. Der vil kommunerne være klar til at løfte opgaven sammen med os og regionerne, siger Nick Hækkerup.

Efter planen vil regeringen onsdag melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter 28. februar.

Ritzau / ak

Opdateret 13.36 med bl.a. citat fra John Brædder.