DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

KL og regioner i aftale: Flere skal testes to gange om ugen

Flere test og genåbning spiller sammen. Mere skånsom lyntest på vej.
17. FEB 2021 11.22
TEMA: Corona

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen. Flere test vil blive en del-forudsætning for en genåbning, lader sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forstå.

- Enten en hurtigtest eller en pcr-test, så vi kan lægge det ind i de modeller, vi regner på, siger han. Regeringen afventer dog fortsat beregninger fra eksperter, før han kan sige, hvornår genåbningen begynder.

I folkeskolen har de yngste elever kunnet vende tilbage i skole siden 8. februar. Her er det "gået forsvarligt sikkert og trygt", siger sundhedsministeren. En genåbning for de ældste elever afhænger af hvordan beregningerne falder ud, men det kan også ifølge undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) komme på tale at genåbne for de ældre elever, hvis de selv bidrager ved at lade sig teste.

Ny type lyntest

I forbindelse med den øgede testindsats har Danmark købt ti millioner af en ny type lyntest, som kun skal to-tre centimeter op i næsen. De første 400.000 af de nye lyntest er kommet til landet, og de næste vil komme de kommende uger.

- Der sker en rivende udvikling med mere milde testformer, og der er lige lanceret kviktest, der ikke kommer lige så langt ind i næsen. Det har mange efterlyst, siger Magnus Heunicke. Pålideligheden af de nye test er lige så god som de lyntest, der i forvejen bliver brugt.

Foruden den nye testtype arbejdes der også med en bedre tilgængelighed til lyntest og større fleksibilitet med både faste testcentre og mobile testcentre, som kan opstilles i områder, hvor der er et behov - for eksempel i kommuner med megen smitte.

- Vi vil bygge et større net op af faste teststeder i landet. Vi har 55 steder for kviktest. Vi forestiller os, at vi skal op på flere hundrede steder spredt over hele landet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S)

På sigt kan en del af teststrategien også blive test, som borgerne selv kan tage derhjemme. Men der er vi ikke endnu, fremgår det.

Ritzau