- Demokratiet og naturbeskyttelsen lider et alvorligt knæk med den nye Finanslov for 2011. Et udspil om en seksdobling af gebyret for at klage over overgreb på natur og miljø skal nu effektivt lukke munden på de grønne organisationer, lyder det fra Naturfrederne.
Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Det Økologiske Råd og Friluftsrådet ser udspillet som et direkte angreb på retten til at efterkontrollere myndighederne.
- Dette viser med al tydelighed, at natur- og miljøbeskyttelsen ikke vægtes af regeringen, for det er netop vores natur vi ønsker at beskytte, når vi klager. Derimod afslører aftalen en indædt og stædig afvikling af grønne organisationers kontrol med, at naturen nyder den lovmæssige beskyttelse. det er et demokratisk problem og det vil forringe naturbeskyttelsen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Partierne bag forslaget begrunder udspillet med, at Natur- og Miljøklagenævnet i højere grad får mulighed for at rette fokus på de væsentligste sager. Men det er et målrettet angreb, der rammer, hvor det gør mest ondt. For selv om vi tilsammen har mange medlemmer i de grønne foreninger er pengene små og med et medlemskontingent på ca. 300 kr. vil så voldsom en gebyrstigning selvfølgelig give NGO´er et økonomisk problem og knægte vores rolle som naturens vagthund, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Foreningen påklager cirka 2 pct. af samtlige afgørelser og er yderst påpasselige med, at alle klager er velbegrundede. Det ses af, at DN da også vinder cirka halvdelen af klagerne, mens foreningen på Husdyrlovsområdet vinder næsten samtlige klager, hedder det.
FAKTA:
Hidtil har det kostet 500 kroner at klage til Naturklagenævnet, mens det ikke har kostet noget at klage til Miljøklagenævnet. Da Folketinget i foråret vedtog at sammenlægge de to nævn, blev det imidlertid også besluttet at indføre et gebyr for at klage til Miljøklagenævnet. I debatten blev der talt om et gebyr på 500-750 kroner - altså markant mindre end de 3.000 kroner, som nu er besluttet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.