
Et af de store bump på treparts-vejen er forhandlingerne om øget arbejdstid: Fagbevægelsen vil se konkrete vækstinitiativer fra regeringen, inden den går med til at sætte arbejdstiden op.
Det stod klart, da parterne kom ud efter det godt to timer lange møde i Finansministeriet.
BUPL's formand, Henning Pedersen var ikke udpræget positiv efter forhandlingerne blev skudt i gang mandag.
- Vi og resten af fagbevægelsen har fra starten sagt, at vi ikke vil være med til at øge arbejdstiden, før konjunkturerne er til det, og der dermed bliver en øget efterspørgsel efter arbejdskraft. Vi vil ikke være med til at forlænge arbejdstiden for nogle og samtidig forlænge arbejdsløsheden for andre. Men jeg synes, regeringen virker passiv. Først når der kommer gang i hjulene i den private sektor, vil der være plads i de kommunale budgetter til at øge arbejdstiden for vores medlemmer, sagde Henning Pedersen til BUPL's fagblad Børn&Unge.
Ønsker flere timer
BUPL deltager ikke direkte i trepartsforhandlingerne, men er repræsenteret via hovedorganisationen FTF.
- Jeg er nok lidt mere skeptisk, end jeg var før mødet. Jeg har markeret vores synspunkter meget klart: At arbejdstiden først skal sættes op, når konjunkturerne er til det, at der skal gøres noget ved ungdomsledigheden, og at der skal rykkes på det psykiske arbejdsmiljø, så det lovgivningsmæssigt bliver sidestillet med det fysiske. Hvis vi eventuelt skal arbejde mere, skal vi også kunne holde ud at gå på arbejde, sagde formand for FTF Bente Sorgenfrey til Børn&Unge efter mødet.
Set fra FTF's synsvinkel går der i hvert fald 'nogle år', før øget arbejdstid bliver relevant.
Tal fra BUPL viser, at over halvdelen af pædagogerne pt. er ansat på deltid: Alene i 2010 og 2011 blev 900 medlemmer tvunget ned i tid.
En ny undersøgelse viser, at 45 procent af de deltidsansatte pædagoger ønsker at få flere timer.
- Det viser, at man samlet sat kan få pædagogerne til at arbejde mere - det er bare ikke det, der ønskes fra kommunernes side i øjeblikket. Og hvis resultatet af flere fuldtidsstillinger bliver, at andre sættes ned i tid, er vi jo lige vidt, sagde Henning Pedersen til Børn&Unge.
Skudt ved siden af
I KL har formand Erik Nielsen peget på, at kommunerne som arbejdsgivere har et naturligt behov for at slå nogle stillinger op som deltidsjob. En generel ret til at komme på fuld tid vil betyde, at medarbejderne må acceptere en række ændrede vilkår, fx at skulle arbejde på flere arbejdspladser og have forskellige arbejdsfunktioner.
- Vi er som kommuner sat i verden for at levere service til borgerne. Og der er bestemte tidspunkter på dagen, hvor mange arbejdsopgaver skal klares inden for kort tid, og hvor opgaven ikke kan flyttes til senere på dagen. SFO-personalet har fx ikke meget at lave, mens børnene er i skole, siger Erik Nielsen og fortsætter:
- Det er derfor afgørende, at ledelsen ser et behov for fuldtidsstillinger. Tvangsordninger er derfor skudt ved siden af.
Ikke knækket nødderne
I 3F er holdningen ligeledes, at der skal vækst på bordet inden øget arbejdstid.
- Det signal, jeg tydeligt får fra mine folk, er, at der skal skabes vækst og job, ellers kan de ikke forstå, de skal arbejde mere, sagde 3F-formand Poul Erik Skov Christensen til Berlingske:
- Den handel, som jeg synes, der skal laves, hvis det er sådan, at det skal diskuteres, at vi skal arbejde mere, det er vækst, beskæftigelse, bedre arbejdsmiljø, bedre forhold omkring uddannelse, og så skal vi have gjort noget ved, at mange arbejder på meget lavere lønninger end almindelige danskere, fortsatte han.
LO-formand Harald Børsting sagde til Berlingske, at der stadig er lang vej til at finde de konkrete løsninger, da han kom ud fra mødet, mens finansminister Bjarne Corydon (S) kaldte mandagens forhandling 'konstruktiv'.
- Vi har ikke knækket nødderne i dag. Det var også det første møde, vi holdt. Man lagde vægtige argumenter på bordet, og der var temaer, hvor man faktisk samlede en overraskende bred enighed, sagde Bjarne Corydon til Berlingske.
Flere nye emner
På mandagens møde var der tre andre temaer end arbejdstid på dagsordenen: Vækst og offentligt-privat partnerskab (OPP), ungepakke - herunder ledighed blandt nyuddannede - samt arbejdsmiljø og sygdomsforebyggelse.
Overordnet har der været en del tilføjelser og ændringer i det endelige kommissorium i forhold til det udkast, som blev lækket i sidste uge.
Det har været fagbevægelsens ønske at få så mange emner i spil som overhovedet muligt. Noget af det mest sigende i det endelige kommissorium er afsnittet på side 4, hvor der i udkastet stod, at yderligere temer kan indrages 'i det omfang, de forhandlende parter er enige'.
Det er nu ændret til 'i det omfang, det er hensigtsmæssigt', skriver DR, og med den formulering bliver det nemmere for parterne at bringe nye emner op.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.