
HOVEDSTADEN: Små ændringer i adfærden hos ældre mennesker kan hurtigt udvikle sig til sygdom og ulykke, hvis ikke symptomerne opdages i tide. En ny app til mobilen skal støtte medarbejderne i hjemmeplejen, i plejeboliger og plejepersonalet på hospitalerne, så de kan handle på mulige sygdomstegn hos ældre, især demente personer.
Bag app'en står Region Hovedstaden samt Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet. Med den nye app, Viden om demens, sættes der fokus på observationer af personer med demens samtidig med at den tilbyder viden om symptomer og sygdomme, udfordrer ens kendskab til demens og giver gode råd om samarbejdet om plejen med demente personer.
- Personer med demens er i særlig risiko for at udvikle andre sygdomme. Som følge af demens kan vedkommende have mistet fornemmelsen for sult og tørst, ligesom demens kan påvirke personens evne til at give udtryk for smerter og ubehag. En sådan kombination kan være farefuld, og kræver personalets fulde opmærksomhed, siger professor Gunhild Waldemar, der også er leder af Nationalt Videnscenter for Demens.
Værdifuld pleje
App'en giver bl.a. forslag til, hvordan SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere samt sygeplejersker observerer og reagerer på de forskellige symptomer, og forhåbentlig kan deres handlinger føre til færre livstruende tilstande hos ældre mennesker. Bl.a. blev 2.476 ældre i Region Hovedstaden sidste år indlagt med dehydrering.
Selvom app'en er tiltænkt sundhedsfagligt personale, vil pårørende også kunne få gavn af den.
- Mange ægtefæller yder en værdifuld pleje af personer med demens. Med app'en kan de både læse mere om demenssygdommene samt få indblik i, hvordan den daglige pleje kan gribes an. Samarbejdet mellem pårørende og plejepersonale bygger på en fælles forståelse af den demente persons behov, siger Flemming Pless (S), formand for patientudvalget i Region Hovedstaden.
Også Alzheimerforeningen hilser initiativet velkommen:
- Den kommende generation af pårørende er vant til at bruge apps til at klare daglige gøremål. Kan de hente inspiration og støtte i redskabet, vil især hjemmeboende personer med demens få gavn af den kvalificerede opmærksomhed, som app'en tilbyder, siger direktør Nis Peter Nissen.
Læs mere om app´en Viden om demens på: www.videnscenterfordemens.dk/app
Foto: Colourbox
tsp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.