dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Tag demens alvorligt - vær på forkant

I løbet af de næste tre årtier næsten kan forventes en fordobling i antallet af demensramte i Danmark. Faaborg-Midtfyn ruster sig
12. DEC 2011 13.55

FAABORG-MIDTFYN: Faaborg-Midtfyn Kommune har på under et år etableret en demensorganisation med mere kvalitet i pleje og omsorg for borgere med demens uden at øge driftsomkostningerne.

Kvalitetsforbedringerne er sket ved kompetenceudvikling af 51 medarbejdere i ældreplejen, en klar opgavefordeling mellem demenskoordinator og demensvejledere samt ved involvering af borgere med demens og pårørende.

Demens er en sygdom, som ikke må overses. Først og fremmest fordi den har stor betydning for de mennesker, der rammes af sygdommen og deres pårørende, men også fordi der i løbet af de næste tre årtier næsten kan forventes en fordobling i antallet af demensramte i Danmark.

Projekt 'Demens i øjenhøjde'

En ny demensorganisation skal løse den udfordring, at antallet af borgere med demenssygdomme er stigende. Kommunen ønsker at skabe en ramme som:
- løbende kompetenceudvikler personalet
- sikrer at de pårørende inddrages i relationen mellem plejepersonalet og borgere med demens
- giver mulighed for fælles information
- skaber rammerne og mulighederne for lokal forankring

Demensvejlederne har gennemført kurser inden for demensområdet og har samlet været på uddannelse i 580 dage. Herudover har demensvejlederne arbejdet i fem erfa-grupper.

Brugerne er inddraget gennem fire brugercirkel møder, hvor borgere med hukommelsesproblemer og demenssygdomme sammen med deres pårørende, har deltaget. Projektet har givet fornyet indsigt i de pårørendes behov for støtte og hvordan kommunens ydelser opleves af brugerne.

ka