
Af Knud Abildtrup
Over hele landet går debatten i denne tid om plejefamilier, der bliver sat ned i løn, når deres anstrengelser bærer frugt - og barnet/den unge trives godt. Og om det hensigtsmæssige i den måde at aflønne på - eller ej.
Plejefamiliernes Landsforening er stærkt kritiske over for den økonomiske usikkerhed, ordningen giver for familierne - ofte med få ugers varsel. Rådmand Stinna Willumsen (SF) vil ændre på systemet i Odense, og KL beskyldes direkte for at opfordre kommunerne til at spare penge ved netop at sætte plejefamilierne ned i løn, når det kan lade sig gøre.
At der skulle forekomme en generel opfordring af den karakter har KL-udvalgsformand Jane Findahl (SF) afvist. Normale plejeopgaver genforhandles en gang årligt. Men systemet er under forandring flere steder.
I fem hovedstadskommuner er man faktisk godt i gang med at ændre på hele systemet for plejefamilier - bl.a. når det gælder aflønningen - i det tværkommunale udviklingsprojekt kommunaleplejefamilier.dk, der samler Gladsaxe, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Herlev i fælles bestræbelser på området.
Grundig kvalitet
- Vi forhandler ikke løn undervejs i et anbringelsesforløb. I dag er flere plejefamilier udsat for, at blive sat ned i løn når barnet/den unge trives godt, fordi så er plejeopgaven mindre. Det kommer de kommunale plejefamilier hos os ikke ud for.
- Endvidere stiller vi krav om, at kommunale plejefamilier deltager på efteruddannelse og netværkssupervision, fortæller projektleder Kathrine Hansen.
Der er tale om et treårigt projekt, hvor der udvælges 15-20 kommunale plejefamilier med grundig kvalitet i udvælgelsen og efteruddanelsen.
Bedre aflønning - mere tllsyn
I projektet er ambitionen at familierne kan forvente et personrettet tilsyn en gang om måneden - hvor Barnets Reform fra nytår øgede minimumsantallet af tilsyn fra et til blot to - om året. Et spørgsmål, der har været en del opmærksomhed på i forhold til sager med tilfælde af overgreb i plejefamilier.
Også aflønning lægges der op til at forbedre - de kommunale plejefamilier vil blive aflønnet med ti gange vederlag mod 6,5 gange vederlag i gennemsnit.
Kathrine Hansen oplyser, at allerede inden Barnets Reform havde de fem kommuner et samarbejde omkring et grundkursus til de traditionelle plejefamilier. Et kursus der stadig foregår.
Derudover fire årlige temaaftener for plejefamilierne - med et fagligt indhold omkring det at være plejefamilie.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.